Ниски добиви от пролетните култури отчитат земеделските кооперации в Силистренска област. Край Дунава вече е приключила жътвата на слънчоглед при средно 180-200 кг/дка, съобщи Кирил Боянов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации.

Цени на зърното: Изобилие от причини за ново ценово рали

Продължава прибирането на реколтата от царевица в Силистренско. До момента резултатите са 400-500 кг/дка. 

Динамична е търговията със зърно в момента, обобщи Кирил Боянов. Слънчогледът се продава на различни цени в зависимост от качествените показатели. Кооперациите осъществяват сделки от 630-650 до 710 лв./тон. 

Кампанията по сеитба на есенни култури край Дунава започна. „Валежите в началото на септември, които бяха от порядъка на 40-50 литра, позволиха сеитбата на рапица в Силистренска област, която продължава и в момента. Дано не настъпи продължителна суша, както миналата есен”, допълни Боянов. Реколтата от рапица не удовлетворява стопаните - те пожънаха средно около 200 кг/дка. 

Браншовикът не е оптимист за предстоящата кампания, тъй като тя започва при трудни условия, породени от засушаването в Североизточна България.

„Дано се случат исканията на земеделските стопани за трансформиране на кредитите в безвъзмездна финансова помощ. Това ще бъде изключителна подкрепа”, добави Боянов. 

Той уточни, че земеделските кооперации се подготвят за сеитбата на пшеница от новата реколта. В искане до Парламентарната комисия по земеделие стопаните от Североизточна България посочиха целевата линия за кредитиране от ДФ ”Земеделие” да включва и произведените собствени семена.

Част от кооперациите в Силистренско успяха да направят семепроизводство. Окачествените семена ще се използват за залагане на пшеница реколта 2021.