Силен снеговалеж прекрати интензивната стопанска работа на полето. Сняг вали в западните и северните части на страната, в останалите райони валежите преМинават постепенно от дъжд към сняг.

 

Оранжев код е обявен за 25 октомври в 17 области на Централна, Южна и Източна България заради бурен вятър, интензивни валежи от дъжд, както и заради снежни виелици, съобщиха от НИМХ.

 

В 15 области оранжевият код е за ураганен вятър, придружен от проливни валежи от дъжд и сняг. Това са: Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска и Ямболска.

 

Снимки от днес :

 

 

 

Ще има валежи и от сняг и условия за виелици и навявания. Очакват се значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек. и пулсации до 25 м/сек. В Смолянско се очаква да има и снегонавявания.

 

В две области - Добричка и Варненска, оранжевият код е само за ураганен вятър.

По Черноморието ще духа североизточен вятър със скорост от 15 до 20 м/сек, и пулсации до 25 - 28 м/сек. Очаква се и вълнението на морето по крайбрежието да се усили до 4-5, на север от Шабла и на юг от Бургас до 5-6 бала. В област Бургас ще има и значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м.

 

Жълт код е обявен за 9 области на страната. В 5 области на Западна България жълтия код е за силни снеговалежи. В София-област, София-град, Пернишко, Кюстендилско и Благоевградско дъждът ще преминава в сняг. Ще духа север-североизточен вятър със скорост до 10-15 м/сек. В планинските проходи на София област ще има условия за виелици и навявания.

 

За 4 области - Врачанска, Плевенска, Русенска и Силистренска, обявеният жълт код е за бурен вятър.

 

Само за Видинско и Монтанско обявеният код е зелен. Започналите още вчера от югозапад валежи вече обхванаха и Централна Северна България. Валежите от сняг в района на Велико Търново са изключително интензивни. На много места в Северна България, предимно в района на Разград, Попово и Търговище вали поледица, която малко по-късно ще премине в сняг.

 

Значителни ще бъдат валежите в Южна България, а слаби или почти без валежи ще бъде по поречието на река Дунав. Ще бъде ветровито. С умерен, в Дунавската равнина и Източна България и силен североизточен вятър ще нахлува студен въздух. В по-голямата част от страната сутрешните температури ще бъдат между 2° и 7°, в югоизточните райони и по крайбрежието на морето - до 10-12°, а през деня ще се понижават. През нощта срещу неделя в северозападната половина от страната валежите ще спрат, а югоизточната половина - ще продължат.

 

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг и намалена видимост. Значителни ще бъдат количествата, главно в Рило-Родопската област. Ще духа силен вятър от изток-североизток. Ще има снежни виелици, а по планинските проходи ще се образуват и навявания. Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 1°, на 2000 метра - около минус 2°.