Повишена смъртност на пчелите се наблюдава в някои райони на страната, сигнализират стопани. 
 
 
Една от причините е текучеството в бранша и липсата на опит при новите пчелари, споделят техни колеги в социалните мрежи. 
 
Близо 20 % е смъртността при пчелите, установена засега от пчеларите на Сдружение „Родопска пчела“. Това съобщи неговият председател Иван Бялков пред „Фокус“. 
 
„Проверките продължават и все още няма информация от всички членове на сдружението, но общото споделено мнение до момента е, че малко е надвишена средноприетата смъртност от 10 % при пчелите. Тази година тя е близо 20 %. Това обаче не са окончателни данни, защото не всички пчелари са извършили проверки на кошерите си“, обясни Бялков.
 
Причините за по-високата смъртност на пчелите са комплексни, но основната е начинът на зазимяването.
 
„Пчеларската година започва от 1 август и както всеки пчелар е подготвил семействата, така ще ги намери напролет. Зимата беше съвсем нормална, не беше тежка и имаше топли моменти, което е много добре за облитане на пчелите. Но всичко зависи от това кой как си е свършил предварителната работата“, коментира Бялков.
 
В региона на Смолян сега започват да цъфтят дърветата джанка, слива, дрян, леската е прецъфтяла, а се очакват глухарчето и кокичето. 
 
 
„Някъде около 20-30 май пчеларите трябва да следят развитието на пчелните семейства, защото ако не извършат това правилно, започва процесът на роене. Особено сега - от средата на април до 24 юни -  Еньовден, периодът е много важен, защото дотогава продължава роенето на пчелите“, обясни Иван Бялков.
 
По думите му до края на май е периодът за много активна работата на пчеларите и всеки, който се занимава с отглеждането на пчели, трябва да знае това.