Сеитбата на рапица в община Ситово е под въпрос.

Производители: По-ниски добиви от розов домат през 2019

„Големият проблем в момента не само при нас, а навсякъде, е че няма почти никакви валежи и това пречи на есенната кампания. Сеитбата на рапица се забави твърде много”, изказа опасенията си Владислав Вълчев, агроном в село Добротица.

„През миналата година по това време вече бяхме засели маслодайната култура и дори бяхме напръскали с инсектицид. Вече сме много притеснени, тъй като късните сеитби са много рискови. При това положение рапицата, ако я засеем, може да не достигне фазата за презимуване и да не оцелее. Очертават се големи проблеми”, допълва още младият агроном.

Плановете му включват в стопанството да се засеят поне 700 дка с маслодайната култура. В съседните землища на общината картината е абсолютно същата. 


През настоящата стопанска година в община Ситово се наблюдава спад на декарите с рапица. От 95 000 дка през 2018 г. размерът им е паднал на 73 000 дка през настоящата.

Добивите от маслодайната култура са средно 278 кг/дка през това лято и 280 кг/дка през миналото. 


При липса на така необходимата влага през тази есен, рапицата дори и да се засее навреме, няма как да покълне и поникне. Това се случи през есента на 2018 г. в Добричка област.

Неблагоприятните условия и липсата на валежи оставиха зърното месеци наред в почвата. Фермерите от Добруджа започнаха да разорават площите с непоникналата култура още през ноември. До пролетта почти половината от рапицата беше развалена и площите презасети. Средните добиви в Добричка област от оцелелите рапични масиви през тази година бяха 240-250 кг/дка.