Предимство на лешниците е, че не са толкова податливи на болести и  неприятели, но, от друга страна, трябва да си въоръжен с много търпение и склонен да правиш доста разходи в началото, тъй като насажденията се отплащат с реколта чак след няколко години. Още повече ако са биологично отгледани. 

Лична кауза води агроном до отглеждането на лешници

„Лично аз не добих нищо през първите пет години. Тъй като не мога да торя с какви да е торове, самата продукция се забави в сравнение с конвенционалното земеделие. Освен това ако лешникът не е биологично гледан, няма как да успееш, ако не получаваш подпомагане. В противен случай трябва да имаш много стабилен страничен бизнес и лешниците да са ти като хоби“, споделя Павел Конуков.

Той е регистриран земеделски производител от 2012 г. Има около 200 дка с трайни насаждения. Преобладават лешниците, бадемите са само 7 дка. Градините му са във варненските села Въглен и Рогачево. 

„По-добра продукция получих чак през есента на 2019 г. В началото, колкото произвеждах, го продавах за три дена. Отзивите бяха добри и така минах към преработка – започнах да произвеждам лешникова паста. Сега давам суровината във фабрика за тахани в Добрич, но имам желание да си направя собствен цех тази есен със собствени инвестиции“, казва фермерът.

В предишния програмен период на ОСП е бил два пъти бенефициент по мерки от ПРСР – за модернизация и за капково напояване. 

„Като знам обаче каква бумащина и чакане е, може би точно за цех няма да кандидатствам, понеже инвестицията няма да е много голяма. Радвам се, че отзивите за тахана са добри, тъй като не слагам химикали или вредни масла. Правя всичко с хубава ядка първо качество. Чувствам удовлетвореност“, радва се Конуков.

Въпреки че има работник, който е постоянно ангажиран с грижата за градините, производителят от Варна също посещава градините редовно. 

„Сега придвижването е малко трудно с тези декларации през контролните пунктове. Когато събираме реколтата, наемаме работна ръка от селото, както и използваме специални прахосмукачки“, обяснява младият фермер.

В момента той продава както тахан от биолешници и биобадеми, така и сурова ядка на Фермерски пазар Варна. Пласира и в няколко магазина, включително в голяма биоверига с централа в морската столица. 

„В момента нямам толкова много продукция, за да мога да я вкарам в някой голям супермаркет. Предпочитам да е в малки биомагазини, където хората ще оценят качеството. Има и групи във фейсбук, където продавам онлайн. Но след като отворя собствен цех, имам намерение да си направя и сайт. Като прохождащ в тази област, вече на втората година мога да помисля и за подобряване на пласмента“, оптимист е Конуков.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Производител на биоорехово масло: Суровината е кът

Италианци искат да развият лешникопроизводството у нас за свои нужди

Фермер: Младите хора са най-големите почитатели на биопроизводството