От както стана ясно, че черупковите плодове са изключени от обхвата на подмярка COVID-1, където ще се плаща на категория стопанство, коментарите на фермери не спират – че това е дискриминация, че ще се излиза на протест и дори ще се сигнализира на Брюксел.

Черупковите плодове са аут от подмярка COVID-1

Председателят на Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове – Илиас Сарнук, успокои временно страстите, като написа под новина на Агри.БГ: „Имаме насрочена среща в МЗХГ за дискутиране на засегнатите в статията теми. Вярваме, че най-правилният начин за решаване на въпросите е чрез диалог.“

Няколко седмици след въпросната статия, която излезе на 6 юли, разбрахме, че такава среща със земеделския зам.-министър Вергиния Кръстева вече се е случила, но няма развитие по въпроса за подпомагането по подмярка COVID-1.

„Срещата беше ползотворна. Няма да участваме по COVID-1, но можем по другите подмерки – за брой заети и за преработвателните предприятия. Разгледахме и други възможности за кандидатстване, за становища, за новия програмен период. Все пак ще изпратим официално становище за проекта на наредбата за прилагане на мярка 21“, каза за Агри.БГ Георги Василев, член на УС на Асоциацията.

В мотивите към документа земеделският зам.-министър Лозана Василева посочва, че в подмярка COVID-2 са включени конкурентоспособни сектори като зърнопроизводство и други. Дали това се отнася и за черупковите плодове обаче?

„Дали сме съгласни, или не – има цифри, които при тях говорят, че е така. Според тях има развитие в сектора. Има повече нови насаждения, което се отчита по площите, така че може и да е така. Статистиката е при тях“, обясни Василев. 

Добрата новина е, че Министерството е изразило желание и готовност за диалог и за бъдещи срещи с производителите на черупкови плодове.

„Обещаха ни съдействие например в борбата срещу нелегалния внос по сигнали. Освен това имаме ясното намерение на големи фирми, които искат да купуват от нас лешници и други ядки. Работим с тях, в една посока сме. Опитваме се да помагаме на всички колеги. Асоциацията си върши задълженията и към членовете си, и в разговорите с Министерството“, увери производителят.

В момента от земеделското министерство очакват становище на Асоциацията относно визията им за развитие на сектора.

„Ще влезем в контакт с нашите членове и ще коментираме обстановката. Всеки ще си даде мнението и предложението. После ще изпратим становището“, коментира Василев.

По отношение на обвързаното подпомагане в новия програмен период обаче няма надежди.

„Няма как да бъдем включени. То беше ясно отдавна, не от тази среща. Площите се увеличиха много. Дали те са реални, или не са, може да го каже само контролиращият орган. За зимните пръскания обаче можем да дадем предложение. Ще влезем в подробности и ще излезем с официално становище, за да ни дадат отговор за тях“, даде надежди Василев.