Президентът на Украйна Петро Порошенко въведе военно положение в страната, пускайки в действие решение на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна от 26 ноември 2018 г., свързано с извънредни мерки за осигуряване на държавния суверенитет и независимостта на страната. Това се казва в Указ на президента №390/2018 от 26 ноември 2018 г., обнародван на сайта на държавния глава, съобщава agravery.com.

Зърното поевтинява на световните пазари

Отбелязва се, че Указът влиза в сила от деня на публикуването му. Контролът за изпълнението на решението на СНБО се възлага на секретаря на Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна Александра Турчинова.

Трябва да се отчете, че публикуваното решение на СНБО е без точка 12, която е секретна.

Въведеното военно положение поставя на дневен ред въпроса за дейността на фермерите в Украйна. Според местни земеделски производители, ако военното положение  продължи 60 дни, това ще бъде просто период на затишие и да се говори за срив на сеитбената кампания още е рано.

Както е известно, в Азовско море са разположени две украински пристанища, които се занимават с разтоварването и товаренето на земеделска продукция - Мариупол и Бердянск.

Военното положение няма да повлияе и на банковата система, заяви ръководителят на Националната банка Яков Смолий по време на заседание на СНБО.

Какво се случи?

„На 25 ноември сутринта пограничното управление на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия за Крим съобщи, че три кораба от Военноморските сили на Украйна незаконно са пресекли държавната граница на Русия и са влезли в териториалните й води. Граничната служба е предприела мерки по обезпечаването на сигурността на съдоходството и регулирането на движението на корабите в акваторията на Черно и Азовско морета и Керченския пролив.

Източник от силовите структури на Южния федерален окръг е съобщил, че в териториалните води на Русия са влезли малките бронирани катери „Бердянск“ и „Никопол“, както и морският буксир „Красноперекопск“ (вероятно е преименуван от Украйна).

Керченският пролив беше затворен за преминаване на граждански съдове от съображения за сигурност. Движението през пролива е възобновено рано сутринта на 26 ноември.

Освен това е било съобщено, че още два украински военни кораби са тръгнали от Бердянск към местоположението на трите кораба, но граничарите от ФСБ са предприели необходимите мерки, за да пресекат тази провокация. По-късно трите съда са се обърнали на обратно и са поели към Бердянск. Те са задържани от ФСБ. В хода на операцията на руските граничари се е наложило да използват оръжие. Има трима ранени, на които е оказана медицинска помощ. Няма опасност за живота им. За нарушението на руските граници е възбудено наказателно дело“, пише Фокус, позовавайки се на информация на агенция ТАСС.