Проект за създаване на суперхрана от покълнала пшеница, организиране на фестивал на хляба в Каварна, провеждане на турове в добруджански ферми, произвеждащи чиста храна – това са само част от предложенията, които ще бъдат подпомогнати чрез международния проект „Туризъм, културно наследство и креативност“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество „Черноморски басейн 2014-20202“.

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Общо 9 са проектните предложения от Добричка област, които са събрани чрез конкурс до ноември т.г. и които ще бъдат финансирани. Дейностите по тях ще се изпълняват до края на 2022 г., информира ръководителят на проекта Божанка Добрева от Европейския институт по културен туризъм „Еврика“ в Добрич.  
Наричат покълналата пшеница еликсир на младостта. Ползите от живата храна ще бъдат представени на приложен семинар в Добрич, който ще се организира с финансиране по проекта. Фондация „Добруджа – история, традиции, култура“, също е с одобрено предложение за организиране на фестивал на редки и изчезващи занаяти.

Празникът на хляба в Каварна ще представи събрани автентични рецепти и обредни хлябове, приготвени от различни видове брашно. Сред одобрените предложения е посещение в Медената къща в село Прилеп, където гостите не само ще дегустират пчелни продукти и ще изработят различни декорации с восък, но и ще се запознаят с историята на пчелите през вековете. 

В международния проект за креативен туризъм, по който ще се финансират одобрените идеи, се включват три държави – Грузия, Украйна и България. Техни представители са Грузинският център за изкуство и култура в Тбилиси и Националната агенция за опазване на културното наследство, Сдружение „Европейски институт по културен туризъм „Еврика“ в Добрич и Фондация за развитие на град Николаев в Украйна. Бюджетът на проекта е 1 млн. 760 хил. лв., които ще бъдат инвестирани в създаването на общо 27 продукта в три региона – Добричка област, украинската област Николаев и в Източна Грузия. 

Демонстрациите на одобрените продукти ще започнат през пролетта на 2022 г. В края на проекта част от фирмите ще имат възможност да участват във фестивал на занаятите в Тбилиси, където ще представят своите дейности, ще обменят идеи и опит и ще създадат бизнес контакти.