Поредица от фермерски изложения на производители на местни храни ще се проведат в Добричка област в дните преди Коледните и Новогодишните празници. Пазарите ще започнат от 21 декември, съобщи организаторът Пепа Рашева.

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Тогава производители на чисти храни ще изложат своята продукция на шатри и щандове в Балчик от 13 до 19 ч. На следващия ден фермерският пазар ще се пренесе пред читалището в Каварна от 12 до 18 ч. По традиция в четвъртък, 23 декември, изложението ще събере почитателите на местни храни и продукти в Етнографския комплекс „Стария Добрич“. 

Точно там през септември 2017 г. стартира първото издание на фермерския пазар. Така беше възстановен останалият в спомените на по-възрастните добруджанци т.нар. „четвъртък пазар“ в сърцето на Добрич, на който производители и занаятчии от околните села са представяли своята продукция. Оттогава до сега всяка седмица, а в предпразнични дни и по-често, жителите на региона имат бърз и лесен достъп до гарантирано екологично чиста храна. Продажбите са директно от производител на клиент, продуктите са пресни и местно производство.

Повече от 4 години след първото издание става ясно, че във фермерските изложения са участвали над 130 малки производители, като 30 от тях са постоянни. Това са производители на пчелен мед и пчелни продукти, мляко и млечни изделия, месо и месни продукти, яйца, брашно, вино, ядки, задължителните пресни сезонни плодове и зеленчуци. Своята стока излагат и представители на изчезващи занаяти. 

През декември тази година във фермерския пазар се включват рибовъдната ферма в село Славеево с рибни продукти и морски деликатеси и фермата за патици в село Бранище, които излизат с патешко магре, патешки бутчета, пастет от угоен патешки дроб. 

Изложенията се превръщат в своеобразни празници, тъй като често са придружени от концерти, изложби или кампании. През последната седмица децата от училището по изкуства в Добрич представиха своите фолклорни интерпретации, а младежите от БЧК подредиха ръчно изработени картички, коледна украса, авторски фотографии, за да съберат средства за  педиатричното отделение на МБАЛ Добрич.

Новогодишните фермерски пазари ще се проведат на 29 декември в центъра на Добрич, а на 30 декември – на чаршията в Етнографския комплекс.