През последните години биопроизводителите в Русия регистрират висок интерес към агротуризма като вид активна и опознавателна почивка и планират сериозно да развиват това направление. Очакванията на експерти от туристическия пазар е, че нишата на земеделския туризъм в страната ще нарасне седем пъти до 2030 г., пише AgroXXI.

Благовеста Василева: Българският животновъд оцелява все по-трудно

Все повече руснаци са заинтересовани да водят здравословен начин на живот и да се грижат за околната среда. Те не искат да виждат изоставени и запуснати селски местности. Затова се стремят да получат полезни знания за биоземеделието и стават негови привърженици.

Пример за популяризирането на агротуризма е Углич. Той привлича туристите главно с историята си, а от известно време и с организирани посещения на биофермата “Головина” на компанията АгриВолга. Тя долови надигащата се тенденция и реши да вложи усилия, за да я развие.

„Хората винаги са имали интерес да посещават ферми, и деца, и възрастни са любопитни да видят как се отглеждат животните, как се произвеждат мляко или сирене. А биологичното производство е двойно по-вълнуващо, защото има своя история и традиции и свои принципи. Забелязахме, че туристите не просто искат такава възможност за почивка, но и сами инициират такава заявка “, казва Сергей Ключников, търговски директор на холдинга AgriVolga. В резултат на това холдингът подписа споразумение с четири туристически агенции в Углич.

Във фермата можете да видите как работи биологичното производство. Туристите обичат да посещават обора с телетата и да гледат кравите от породата Ярославъл и Джърси. Възхищават се огромния Ангус, който удивлява с мощния си и страховит външен вид.

Тук можете да видите още овце от различни породи, включително Дорсет и Романов, както и Тогенбургски кози. Гостите на фермата може да хранят животните със специално приготвени за целта моркови и зеле. Те с голям интерес научават за нюансите на биологичното земеделие. Като магнит действат и дегустациите на месо и млечни продукти.

Друг пример за успешно развитие на агротуризма откриваме в Калужска област. Там се развива проектът “История в Богимово”. Наред с биоземеделието, тук се организират обучения и е добре дошло участието на доброволци. Те помагат в несложни задачи в градината и фермата. Грижат се за животните и за дърветата. Освен това организаторите залагат на творчески подход. Те провеждат четения, поетични и музикални вечери, канят художници и т.н.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дамите в селското стопанство: Добре дошли в света на фермерките в TikTok!

Фамилни ферми от Добруджа пазят традициите за производство на сирене

Нова магистърка програма обучава агролидери