Знаем истории за кошери, дадени като сватбен подарък или от баба на нейните внуци, но за първи път чуваме за младо семейство, което купува първите си кошери с парите от своята венчавка. Точно това правят преди двайсетина година Надежда и Иван Иванови, които са първо поколение пчелари.

Пчелари: Оценихме лечебните качества на меда по време на пандемия

Хубавото в техния случай е, че не само притежават огромното желание да се научат, но и има от кого. Опитен пчелар в техния район им предава всички тънкости в занаята. Но наред с любовта към пчелите, която носят в себе си, младото семейство е убедено, че тяхното призвание е да развиват селски туризъм и да запознават хората с живота и ролята на пчелите. Тази идея се заражда още тогава, преди две десетилетия, когато никой не говореше за посещение на ферми и пряк достъп до храната.

Иванови създават своята пчеларска ферма през 2003 г. в подножието на красивите хълмове в покрайнините на шуменското село Войвода. По ирония на съдбата местността е известна като „Пчелина“. Чисто и красиво място, където природата се вижда, чува и усеща.

Целта на семейството е да стигнат директно до своите клиенти и да им дадат възможност не само да си закупят пчелен мед и други пчелни продукти, както и плодове директно от фермата, но и да видят как се добиват и да си подарят едно различно преживяване.

През годините кошерите им варират от 5 в началото до 230 в продължение на три години, но в момента са се спрели на стотина като оптимална бройка за това, което искат да постигнат и развиват. Добиват предимно липов и билков мед. За разлика от много свои колеги, Надежда и Иван не се оплакват от трудности при реализирането му. Продават онлайн, на градския пазар и директно от фермата. Радват се на редовни клиенти, които ги намират, където и да са.

От доста години организират опознавателни турове за деца, които да се запознаят с ползата от пчелите и техните продукти. Посещават ги деца от 1 до 4 клас, които слушат с интерес за устройството на пчелното общество и живота в пчелното семейство, видовете кошери и пчеларски инвентар, видове мед и пчелни продукти. Те имат възможност и да разгледат пчелите отблизо в стъклен кошер.

Следващата стъпка, която Иванови реализират преди година, е да си построят със собствени средства и усилия дървена къщичка за апитерапия, или т.нар. лечение с кошерен въздух. Постройката е върху пчелни кошери, които вместо капаци имат изолационна фина мрежа. Пчелите работят в кошера и ходят на паша от входове, които сочат навън, не се мачкат и нямат досег до човека. През това време той си почива, наслаждавайки се на гледката през панорамни прозорци.

Тази година двамата пчелари правят още една стъпка в посоката, която са избрали – къмпинг зона във фермата, която вече се радва на завиден интерес. Вариантите за пренощуване са няколко – дървено бунгало, бунгало тип фургон, възможност за поставяне на кемпер или на палатки под звездите. Гостите разполагат с импровизирана лятна кухня с барбекю, пещ и огнище.

Плановете на Надежда и Иван са да увеличат местата за къмпингуване. Откъм техническо оборудване за пчеларството не се оплакват. Бройката кошери също ги устройва, защото си работят само двамата. Двете им деца помагат на моменти, но сякаш интересите са им в друга посока. Но знае ли човек, докато дойде време и за тяхната сватба, може да са на друго мнение.