Звучи вече като клише, но едва ли можем да си представим живота без социалните мрежи. В тях има място за всеки под слънцето, особено за тези, които имат какво да кажат и покажат. Така е и за фермерките, които трупат все по-голяма популярност в TikTok.

Дамите в селското стопанство 

Бумът сякаш дойде с първия локдаун заради пандемията. Много земеделски производители в цял свят се присъединиха към TikTok просто за да опитат нещо ново или да прогонят скуката. С репортажите си от стопанството те започнаха да показват на своите фенове, хванати в капан у дома, че животът в селските райони може да бъде особено привлекателен. 

Освен за забавление TikTok разкри още един канал за комуникация и скъсяване на веригата за доставки. Чрез социалните медии фермерите могат да покажат на потребителите своя ежедневен живот, да отговорят на техните питания и притеснения, да стигнат до тях от всяка точка на света.

Фермерите дават добър пример и помежду си, споделят ноу-хау, обменят опит. Те отварят широко вратата на една вековна професия, която повечето от нас приемат за даденост. Има драма, танци и много кал. Да не забравяме, че от социалните мрежи може и да се печели.


Зад The NY Farm Girls стоят три сестри, които превзеха социалните медии. С над 662 500 последователи и 22,4 милиона харесвания в TikTok те учат млади хора на тяхната възраст на селско стопанство, защитават сектора и отговарят директно на трудните въпроси.


Лесли Кели – известна oще като „Високи токчета“ и „Рапични полета“ в социалните мрежи, е друг голям защитник на селското стопанство. Тя засяга въпроса за опасностите пред психичното здраве на фермерите. Нейният профил в TikTok е пълен със забавни видеоклипове от живота във фермата. 

Англичанката Шарлот Ашли е фермер от графство Камбрия с над 93 000 последователи в TikTok. За нея разривът между обществото и земеделието, хората и храната е „колосален“. Тенденцията да се премълчават предизвикателствата на работата е една от причините толкова много фермери да страдат от депресия.

Акаунтът на Ашли потръгна благодарение на публикувано от нея видео, на което суши със сешоар за коса теле, родено през зимата. „Спореха вегани и фермери. Колкото повече спореха, толкова по-популярно ставаше видеото“, споделя тя. Освен това намира време да изработва арт пана от вълна.

Джесика Уест и нейното скачащо теле Муана също се радват на хорското внимание. Заедно със съпруга си развиват фермерски туризъм и предлагат къпингуване във фермата близо до крайморския град Саутуолд във Великобритания. Джес прекарва дните си в гледане на селскостопански животни и използва своята онлайн платформа, за да насърчи повече момичета да научат за живота във фермата. 

„Това е индустрия, доминирана от мъже, но от моя опит знам, че те са подкрепящи и искат повече млади хора да се занимават със земеделие. Ако сте младо момиче, което иска да бъде фермер, просто знайте, че можете“, съветва младата дама.

С повече от 82 000 последователи в TikTok, Елери Уилямс и нейното овчарско куче Куин се превърнаха в звезди на социалните медии по целия свят. Нейните овце се отглеждат в семейната ферма в Уелс. „Аз съм напълно истинска в Tik Tok и показвам върховете и спадовете в животновъдството“, споделя тя. Надява се да вдъхнови младите хора да бъдат достатъчно смели, за да правят това, което желаят.


За финал нека вдигнем градуса с блондинката Хариет от графство Лестършир, Англия. Всеки ден над 206 хиляди последователи се наслаждават на изящните й извивки и кръшна снага. Тя определено знае как да разгорещи страстите във фермата и не само.