Какво е състоянието на посевите в момента? С този въпрос се обърнахме към агроном консултантите на Агрополихим АД, за да ни разкажат за своите наблюдения. 

„Състоянието на посевите може да се каже, че е добро, предвид протеклата година. 
Предвид есента, в която имахме затруднения с наличието на водна запасеност в почвите, много от посевите не изникнаха. Общо взето имаше едно притеснение между земеделците, което някъде в началото на януари до края, започна да преминава, защото влагата, която снегът остави успя да провокира семената да покълнат и тръгнаха посевите“, каза Християн Христов от Агрополихим АД. 

Спрямо миналата година крайният резултат при есенниците в Централна Северна България ще е по-слаб, но Христов посочи, че стопаните, заложили на торовете на Агрополихим АД със сигурност имат предимство и техните култури са добре нахранени, което пък дава възможност на потенциала им да се развие по-добре. 

Пшениците в Северозападна България се развиват изключително добре, като фазата им е изкласяване преди цъфтеж. В това ни увери Галин Златанов, който отговаря за района. 

Колегата му Владимир Иванов разказа за наблюденията си в Североизточна България. 

Владимир Иванов: „Имаше локални превалявания в различните райони за североизточна България. Най-вече за районите на Силистра, Шумен и Варна има валежи от 50 до 120 л/кв. м в рамките на месец, месец и половина. Докато в Добруджа, там валежите са доста минимални“. 

Въпреки това валежите са се оказали спасяващи за есенниците на места. 
„Защото изникнаха много късно – януари месец поникнаха самите посеви и тези валежи оказаха благоприятно влияние, което нормализира обстановката. 
Фазата на развитие вече е в изкласяване. Което пак не е много нормално за този период от годината и на месеца като цяло“, посочи агроном-консултантът. 

Иванов обясни, че фермерите, които в началото на месеца са наторили пшеницата и рапицата, са постигнали добър ефект и тъмно-зелено оцветяване на листната маса, а вегетацията се засилва и това ще доведе до по-висок добив, отбеляза специалиста. 

В Южната част на страната, пшеницата е в добро състояние,  това сподели Георги Попчев – агроном-консултанта за района. По думите му обаче, липсата на дъжд на места е причина за изсъхнали посеви. 

Георги Попчев: На полето има мъртва влага и тя не спомага за доброто развитие на пшеницата“. 

Според него жътвата няма да закъснее. 

„В момента пшеницата даже е прецъфтяла. Мисля, че ще си  започне навреме. Пак зависи от метеорологичните условия. Ако задържи сухо време, ще започне навреме, ако е влажно времето, малко ще закъснее. Поне една седмица“, каза Попчев. 

Агрономът сподели впечатленията си и от рапицата 

Рапицата в момента е на фаза наливане на шушулки. Доста добре се развива в района. Поради благоприятното поникване, което направи на есен, сигурно ще има добри добиви. Там, където ни е опитното поле очакваме над 350 кг добив“, посочи той. 

Според Галин Златанов, агроном консултант за Северозападна България на Агрополихим АД, някои фермери засяха царевицата твърде рано, а тогава паднаха температурите и царевиците блокираха развитието си. За щастие, времето се оправи и посевите в момента са напълно възстановени. Слънчогледът в този край на страната също се развива много добре, добави експертът. 

Каква е ситуацията при пролетниците, ни разказа  Владимир Желев от Агрополихим АД. 

Владимир Желев: „Пролетниците в момента се развиват и са в прекрасно състояние. Приключи сеитбата на слънчогледа, на места приключи сеитбата и на царевицата. Масово посевите от слънчоглед са във фаза 2-4 лист, като предстои първо подхранване с гранулирани или течни продукти, зависи с какво работи земеделският производител. Съответно ние препоръчваме да бъде с течни като най-прецизният вариант за първо подхранване по време на вегетацията“. 

На втория етап от храненето на посевите, Желев, който работи в района на Югоизточна България, препоръча да се комбинират течните торове от сериите ФАСТ и ФАСТ+ с  фунгицидите, които ще се използват при слънчогледа.  

Георги Попчев от Агрополихим АД също има наблюдения върху тази култура. 

„Слънчогледите и те се развиват добре. На места се забелязва системна мана, което хич не е добре за посева. Тези растения, които ги е хванала системната мана, те няма да се развият въобще. Може да повлияе на добива, но главният агроном отгоре си казва. Царевицата в момента и тя добре се развива. Времето е доста благоприятно за царевица в момента“, посочи той. 

За повече съвети и актуална информация за продуктите на Агрополихим АД, можете са се информирате на сайта agropolychim.bg или да се свържете с регионалните агроном-консултанти на компанията.