Скандалът около дипломата на бившата шефка на ДФЗ Калина Илиева продължава да се разраства и вече е, както политически, така и международен. Пред репортер на Фермер.БГ бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев коментира сензацията по следния начин: "Очевидно и за съжаление, ръководителят на ДФЗ се е държал, не като ръководител на българска институция, а като представител на ОЛАФ и се е докарвала пред тях. Тя не е защитавала българските интереси и на земеделските производители. Това са очевидните изводи, които могат да бъдат направени". 

Сергей Станишев коментира още, че шефът на ДФЗ се назначава лично от министър-председателя, затова според него е логично Бойко Борисов да отговори за критериите на своята кадрова политика. "Имахме възражения още при назначаването, затова че тя няма опит и капацитет да управлява такива гигантски ресурси, каквито са заложени в селскостопанската политика",  напомни лидерът на БСП. Пред Фермер.БГ той коментира още, че Калина Илиева очевидно е  личен избор на премиера. По отношение на изпълнението на програма САПАРД Станишев каза, че  Калина Илиева е нанесла огромни щети на българските земеделци. "Тя отказа да плати по програма САПАРД около 150 млн. лв. на български фирми производители в селското стопанство, като ги обвини всичките в корупция".

По думите на Станишев, громна част от тези фирми съдят и ще съдят ДФЗ, а държавата ще плаща десетки милиона лева на тези фирми за нанесени щети, за неправомерно решение. "Питам министър-председателя кой поема отговорност за всичко това - за назначението, за "работата" на фонда и щетите нанесени на държавния бюджет?" Опозицията е сигнализирала и прокуратурата по няколко случая, свързани с управлението на ДФЗ. "Очакваме правораздавателните органи да си свършат работата", каза в заключение Сергей Станишев.

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!