Вече четвърти ден селскостопанската авиация не може да работи. През изминалите три дни причината за това беше забраната за използване на въздушното пространство заради вулканичната дейност в Исландия, която важеше и за селскостопанската авиация.

От вчера забраната отпадна, но пък метеорологичните условия днес не позволяват на хеликоптерите да пръскат. Това заяви пред Фермер.БГ председателят на Съюза на селскостопанските авиооператори Ганчо Даскалов

В трите дни, докато имаше забрана за полетите, самолетите и вертолетите останаха на земята и колегите не можаха да се възползват от благоприятното време. Това е пагубно не само за бизнеса, но и за селското стопанство, заяви председателят на организацията.

В същото време Даскалов коментира, че вулканичният прах не е поставял под риск работата на вертолетите, тъй като те летят на малка височина - от 20 до 50 метра, а полетът им трае около 15 минути и не съществува опасност за двигателите на машините.

Очакваме през следващите дни по-благоприятни метеорологични условия за работа на полето, заяви Ганчо Даскалов, като допълни, че в момента се пръскат хербециди на есенниците и рапицата.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер .БГ е задължително!