Днес работниците и служителите в Селскостопанската академия (ССА) излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в 12:30 часа. Това информираха от пресцентъра на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Причина за недоволството на хората е, че не са получавали заплати и социални осигуровки за месеците ноември и декември 2012 г. Общо те възлизат на 3,522 млн. лв.

Председателят на ССА проф. Петър Славейков заяви, че му бюджетът на земеделската институция за 2012 г. е бил намален с около 5 млн. лева в сравнение с този за 2011 г. Той добави, че от 2008 г. насам не са повишавани заплати в ССА, "а парите са били с 10 млн. лева повече", каза. От друга страна професорът каза, че откакто е начело на Академията, е установил безразборно харчене на средства по всички направления.

Селскостопанската академия, чието Централно управление е в София, включва в структурата си 27 научни института, 19 опитни станции, 2 експериментални бази към институти, Националния земеделски музей и Системата за агропазарна информация (САПИ), която изследва движението на цените на храните на дребно. Академията е юридическо лице, второстепенен разпоредител с бюджетни средства към министъра на земеделието и храните, със самостоятелен бюджет.

Протестът е организиран от структурите на КНСБ и КТ „Подкрепа” в Селскостопанската академия, Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ и Националната федерация „Техническа индустрия, Наука, Информатика” към КТ „Подкрепа”.
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!