Стопаните споделят с нас, че животните предпочитат българска царевица заради вкусовите й качества, коментира доц. д-р Наталия Петровска – директор на Института по царевицата в Кнежа, за БТА.

Има шанс за добри добиви от пролетниците в Шуменско

По думите й българските земеделци се завръщат към българската селекция, особено тези, които се занимават с интензивен тип животновъдство.

„Имаме заявки за следващата година за търсени хибриди царевица – заложили сме ги за производство. Дано да има реколта от тях, защото годината е много сушава. Засушаването започна още от миналата есен“, спомня си доц. Петровска.

Според нейните прогнози реколтата от царевица тази година ще бъде по-слаба. Ако при нормални добиви са се отчитали 800 – 900 кг/дка, то сега очакванията са за 500 кг/дка. 

„Нашата селекция е създала хибриди за условията на нашата страна, тоест за типичните засушавания и климатични промени. Цената им е една трета от тази на западните хибриди. Като добиви не отстъпват при интензивен тип на отглеждане – те вървят с пакета от растително-защитни мерки“, подчерта директорката на научното звено.

Институтът в Кнежа е единственият в България, специализиран за селекция на царевица. От няколко години интересът към родните хибриди се увеличава, но трябва време, за да се наложат още на пазара, допълни доц. Петровска. За целта е нужна и държавна подкрепа. 

„Рекламата на нашите хибриди не е достатъчна, нямаме тези средства, които влагат другите. Ние разчитаме на качеството на нашите хибриди и това, че са създадени за конкретните условия на страната. Сега имаме 14 хибрида, които можем да предложим в най-търсените групи царевични хибриди“, посочва директорката.