Добрите резултати идват с извеждане на много опити. Това смята Иван Борисов, председател на ЗК „Дибич”.

Министерството излезе с първа прогноза за пролетниците

В кооперацията се обработват 5000 дка земя. Върху част от нея всяка година се сеят опитни парцели с нови хибриди царевица и слънчоглед. 

Иван Борисов: „Ежегодно правим опити на около 130-150 хибрида с пролетници. Така имаме поглед върху добивите и разпределяме риска в производството”. 

Кооперацията е приемник на Опитната станция по семепроизводство и семеподдържане, от 1993 г. има статут на земеделска кооперация. Иван Борисов продължава добрите традиции за изпитване и търсене на най-добрите семена.

Кооператорът има 52 години стаж в земеделието, но е категоричен, че човек трябва постоянно да се учи и трупа опит. „Земеделието е динамичен сектор и ако не се развиваш, няма как да си успешен”, допълва стопанинът. 

Той смята, че въпреки сушата ще получи сравнително добри добиви от слънчоглед. „Надяваме се на 300-350 кг/дка. Това е добро постижение на фона на това, което се случва в страната, особено в Добруджа”, коментира още Борисов. Въпреки засушаването посевите с маслодайната култура са се развили добре, изравнени са, фитосанитарното състояние е добро.

Иван Борисов е категоричен, че настоящата стопанска година е показателна за селекцията за царевица и слънчоглед у нас.

„Ще можем да си направим сериозни изводи за хибридите, устойчивостта им на стрес като суша, студ, болести. Разбира се, ще проследим и кой продукт е стабилен и дава добри резултати”, разказва още кооператорът. 

За съжаление, пшеницата не се е представила според очакванията. „В най-плодородните ни полета беше най-зле. Прибрахме средно по 400 кг/дка пшеница благодарение на голям блок, на който падна дъжд. В Добруджа има добиви по 150 кг/дка, което е трагедия. Така беше при нас през 2007 г.”, припомня си изненадите на природата Борисов.

Той уточнява, че през предходната година са се радвали на добиви от 900 кг/дка от някои сортове, а средните показатели в кооперацията са били 650 кг/дка пшеница.