Предварителните прогнози за общите добиви на пролетниците са близо 1,5 млн. за слънчогледа и над 2,5 млн. тона за царевицата. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева пред журналисти в Кнежа. 

Пшеница и ечемик: Вижте добивите в страната по райони

По оперативни данни добивът на пшеница тази година е между 4,6 млн. и 4,7 млн. тона. За местно потребление, изхранване, хляб, фуражи, семена, потреблението е около 1,5 млн. тона. Тоест извън вътрешното потребление страната ни ще има възможност за износ над 3 млн. тона, изчисляват от ресорното министерство.

Десислава Танева припомни, че за да се гарантира сеитбата за следващата година, ДФЗ откри прием по мярката за кредитиране на зърнопроизводителите при по-широки параметри – и като общ бюджет, и като максимален таван. Ставката на декар е до 25 лв. за торове и семена за есенната сеитба.

Стопаните с пропаднали площи на 100% ще бъдат обезщетени още от есента. По думите й това е най-тежката година за земеделския сектор заради сушата.

„В няколко области, предимно в Източна България, сушата на практика предизвика невиждани поражения и в момента добивите са на рекордно ниски нива. Имаме близо 1 млн. пропаднали декара под 100% при зърнено-житните култури“, каза още Десислава Танева.