Европейският комисар по земеделие Дачиан Чиолош се надява до края на годината бюджетът на ЕС ще бъде приет, за да не се стигне до увеличаване на бюджетните дефицити на държавите-членки. "Ако до края на година не се приеме бюджетът на Европейския съюз, Европейската комисия ще е принудена да го раздели на 12 части и комисията ще има съответни тавани на средствата за всеки месец. По принцип преките плащания за европейските фермери се извършват през първите три-четири месеца на годината и ако ЕК не преведе парите, държавите трябва да ги извадят от собствените си бюджети и да очакват възстановяването им по-късно. Но ако бюджетът не се приеме, няма да се спазят обичайните срокове и така бюджетът на членките ще пострада. Ако ЕК не може да възстанови тези средства, може да се стигне до значителен бюджетен дефицит при държавите" отговори на журналисти Дачиан Чолош.

Комисарят каза по повод реформата в Общата селскостопанска политика, че предлага да има по-голяма равнопоставеност между държавите-членки, това не означава еднаквост в размера на получаваните средства. Той обясни, че не може да се прилагат различни принципи спрямо старите и новите членки.

България трябва да докаже уменията си за правилно управление на финансовите средства за земеделие, категоричен бе още комисарят. В интерес на България и на българските производители е ИСАК да бъде с високо качество. Чрез модернизация по ПРСР българските производителите трябва да могат да се ползват с възможностите да изляза на европейския пазар.„С премиера говорихме за бъдещето на ОСП в рамките на контекста за обсъждането на бюджета на ЕС. Важно е да се подкрепя такъв бюджет, който да отговаря на амбициите на ОСП.