В продължение на три дни песни, танци и обичаи, свързани с традициите , бита и овчарството се извисяват над високите и непристъпни скали на Арбанашкото плато. Седмото издание на Националния събор на овцевъдите за поредна година ни припомни българското.
 
 
Единственото по рода и мащабите си събитие у нас и в Европа се откри под звуците на калоферските гайдари и прочутия оркестър „101 каба гайди“, последвани от песни и танци на Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България.
Форумът, който по традиция се провежда край Петропавловския манастир до град Лясковец продължава и днес, 13 май. Седмото издание успешно представя материалното и нематериално културно наследство на пастирството в България, което е в основата на националната ни културна идентичност и обща, значима част от европейското наследство.
 
Събитието, чийто медиен партньор е Фермер.БГ, се организира от Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България" и Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерство на земеделието, храните и горите.
 
 
Националният събор на овцевъдите беше открит от съпредседателите на НОКА Симеон Караколев, Янка Попова и Деан Тодоров, а официални гости на събитието бяха изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Живко Живков, евродепутатът Момчил Неков и кметовете на Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. 
 
 
Официалният старт на събора бе даден с прерязване на лентата от организатора на събитието Симеон Караколев и изпълнителният директор на ДФЗ Живко Живков. Форумът продължи с изпълнение на характери песни, танци и обичаи. 
 
Още в първия ден на събора посетителите имаха възможност да видят над 200 изложители, изложбена площ с над 16 породи овце и 8 породи млечни кози, производители на млечни продукти и дистрибутори на селскостопанска техника.
 
 
Качествени фермерски млечни продукти също се предлагат на Националния събор на овцевъдите. Продукция излагат 30 български животновъди от цялата страна, преработващи собствено мляко. В специално обособена зона за директна продажба ще се предлага истинско овче и козе сирене, кашкавал, катък, кисело мляко и извара.
 
 
На място се демонстрира и производството на сирене по съвременни и 500-годишни технологии.
 
Тази година темата за родните, качествени и автентични продукти е акцент и на събора. Мотото на тазгодишното седмо издание е„Български храни с български суровини“. Това не е просто надслов на събитието, но и лична кауза на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. 
 
"Тази година трябва да покажем, че на България й трябва повече България. Мотото на тазгодишното издание на събора е „Български храни с български суровини“. Трябва да спрем да тровим нашата нация. Това не трябва да продължава. И всички заедно – производители и потребители, ще дадем началото на един процес, който се надявам в близките няколко години да даде своя ефект“, каза Симеон Караколев.  
 
Преди около месец НОКА стартира инициатива „В търсене на изгубения вкус“, чиято главна цел е да насърчи консумацията на овчи и кози продукти. Тя бе подкрепена от евродепутата Момчил Неков.
 
„Няма как да не си горд българин, като виждаш какви традиции имаме в земеделието и културното наследство. Смятам, че трябва да върнем българското и затова напълно заставам зад мотото на събора: „Българските храни от български суровини“.
 
 
Неков покани всички производители от секторите овцевъдство и козевъдство да се съберат на 2 юли в София и да изготвят заедно национална стратегия за секторите, защото според него, само по този начин ще се даде възможност за развитието им,  запазване на поминъка и използване потенциала на продуктите от овче и козе мляко, и месо. 
 
"Надявам се хората да харесат истинския вкус на нашите продукти. Това е решението", коментира Живко Тодоров, животновъд от с. Тръстеник, който отглежда 200 броя кози и 200 овце.
 
На събора, по традиция, присъстваха и пчелари.
 
"Най-рентабилно е когато продукцията си я продаваш сам. На дребно цената е най-добра. Цените от над 2 години не са се променяли, от 8 до 12 лв. е цената на един буркан мед. При биологичното цената може да бъде с 1 лв. отгоре, но като цяло това ни помага единствено при продажбите на едро", каза Расин Николов, село Гроздьово, който се занимава с пчеларство от 30 години, биопроизводител в преход.
 
 
Тази година събитието бе още по-мащабно, разгърнато на терен от 140 дка, с 2 сцени и 5500 кв.м изложбени площи. По време на изложението гостите могат да видят още конни атракции, демонстрации, изложба на кучета, нестинарско шоу, пресъздаване на бойни умения, съхранили се от прабългарите. Не отсъстват и състезанията по стрижба, доене и обезкостяване, заедно с това 60 самобитни майстори ще демонстрират занаятите си. Друга новост тази година са предвидените безплатни хоротеки и над 2000 изпълнители във фолклорния конкурс „Забеляло ми агънце“.
 
 
В рамките на форума се проведе и кръгла маса по въпросите на овцевъдството и козевъдството. В събитието на високо равнище участие взеха представители на 17 държави, пряко ангажирани в сектора - Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Германия, Грузия, Дания, Израел, Испания, Италия, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Чехия и Финландия. Всички те представиха сектора в своята страна и постигнаха единомислие, че продуктите от овче и козе мляко и месо трябва да се рекламират, за да могат потребителите да знаят за всички позитиви, които носят.