Инспекторите по труда проверяват на терен законово ли се полага труд в стопанството и при какви условия се работи. Ако бъде установена липса на трудов договор, глобата започва от 1 500 лева нагоре.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

В един от най-заетите със сезонни работници райони в страната – Хасково, се отчитат 15 000 еднодневни трудови договори, издадени от началото на годината, съобщава регионалната Инспекция по труда, цитирана от Haskovo.info.

Обикновено Хасковска област оглавява класацията по еднодневни договори, като в активния земеделски сезон техният брой се увеличава. Причината е именно в наемането на сезонни работници в земеделието, подчертават от Инспекцията. Преди да направят проверка на полето, служителите вадят справка какви масиви обработва даден земеделски производител. 

Ако площите са големи, а официално наетите работници са малко, това поражда съмнения, че има още хора, които работят без договори.

В Хасковско този сезон все още няма постъпили жалби от работници по отношение на условията на труд - например че се работи при високи температури в жегите, каквито оплаквания е имало преди.