4 917 души са се подписали до момента под онлайн петиция, с която се настоява създаването на специален Закон, който да забранява продажбата на земеделска земя на чужденци. „Нека всички заедно се обединим и защитим това, за което редица поколения българи са проливали кръвта си, и да спрем разпродаването и "подаряването" на българската земя на чужденци”, призовават авторите на петицията.

 

И още: „Заявяваме своето искане българската земя да бъде опазена за бъдещите поколения българи чрез Закон за забрана продажбата на българска земя на чужденци. Отдаването на българска земя за ползване от чужденци за земеделски нужди или други предприятия от търговски характер одобряваме само чрез отдаване под наем без право на прехвърляне на собствеността”.

 

Ще припомним, че през миналата седмица министърът на земеделието проф. Димитър Греков заяви, че ще предложи на Комисията по земеделие срокът за забрана за продажба на земя на чужденци да бъде удължен с още 7 години. Греков каза още, че няма опасения, че земята ще бъде изцяло купена от чужденци.

 

„Но в крайна сметка ние трябва да стабилизираме нашето земеделско производство и да бъдем полезни на нашите земеделски производители. Точно тези аргументи са в основата на направеното от мен предложение за удължаване на мораториума за продажба на земя“, заяви проф. Греков.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!