Селскостопанският регулаторен орган на Русия – „Россельхознадзор“, въвежда временна забрана за внос на свинско и телешко месо от Бразилия заради наличие на неразрешени стимуланти на растежа в тях, съобщи vestifinance.ru. 
 
 
Мярката влиза в сила от 1 декември 2017 г. Бразилия е най-големият доставчик на месо в Русия, но при създалата се ситуация нейното място може да бъде заето от Беларусия.
 
Решението на надзорния орган се основава на резултатите от проведените лабораторни изследвания на постъпващата от Бразилия животинска продукция. В пробите отново са били открити забранени стимуланти – рактопамин и други химикали за нарастване на мускулната маса.
 
Руското ведомство не изключва вероятността нарушенията да са свързани със сериозните структурни и кадрови промени в Бразилия, които са засегнали и министерството на селското стопанство, животновъдството и снабдяването на страната. 
 
[news]
„Россельхознадзор“ е предложил на бразилските власти да бъдат проведени спешни преговори по въпроса, но от 16 ноември до сега консултации не са проведени.
 
„Като отчита сериозността на създадената ситуация, „Россельхознадзор“ е принуден да предприеме спешни мерки за защита на руските потребители и на вътрешния пазар на хранителни стоки, като въведе от 1 декември тази година временни ограничения на доставките в Русия от Бразилия на всички видове стоки от свиневъдството и на продукцията от едър рогат добитък“, заявиха от ведомството.
 
Това не е първият скандал с доставките на месо от Бразилия за руския пазар. В периода 2013-2014 г. „Россельхознадзор“ работеше активно, заедно с бразилското Министерството на селското стопанство, животновъдството и снабдяването, за да се организират доставките на животновъдна продукция без рактопамин. Независимо от тези усилия през тази година кризата със забранения стимулант се повтаря.
 
Фуражната добавка рактопамин е забранена за употреба също в Европейския съюз и Китай.