На всеки два дни Москва сменя позицията си за участието си в споразумението за износ на украинското зърно. 

До Европрокуратурата: Фермер разказва за корупционна схема с участието на държавни служители

Русия обяви в сряда, че ще възобнови участието си в сделката за жизненоважния износ на зърно от разкъсваната от война Украйна, след като през уикенда се оттегли от споразумението - ход, който  заплашваше да влоши глада по света, предаде Ройтерс.
Руското министерство на отбраната съобщи, че е получило писмени гаранции от Киев да не използва черноморския зърнен коридор за военни операции срещу Русия.

"Руската федерация счита, че получените към момента гаранции изглеждат достатъчни и възобновява изпълнението на споразумението", се казва в изявлението на министерството.
В събота москва обяви, че се оттегля от споразумението. Два дни по-късно бе публикувано изявление от руското военно министерство, че не се оттегля от споразумението, подписано от нея и Киев под егидата на Турция и ООН, а само "преустановявава действието" му. 

В понеделник ООН, Турция и Украйна договориха план за движението на кораби въпреки позицията на Русия, а Франция обяви, че проучва използването на сухопътен маршрут за украинско зърно.

Връщането на Русия в договорката идва ден след среща на делегациите от Украйна, Турция и ООН, които се споразумяха да не планират никакво движение на кораби на 2 ноемврик ато част от черноморската зърнена сделка.

Турският президент Ердоган посочи по-рано, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е казал на турския си колега, че сделката за зърно от 22 юли, сключена с посредничеството на Турция и ООН, ще продължи да действа от обяд в сряда.

"Транспортирането на зърно продължава, както беше договорено, от 12.00 часа днес", каза Ердоган.

Смяната на решенията на Москва, повлия и върху зърнените пазари

Украинският президент Володимир Зеленски каза по-рано, че светът трябва да отговори твърдо на всякакви опити на Русия да прекъсне експортния коридор на Украйна през Черно море, който беше блокиран, след като Москва нахлу в Украйна на 24 февруари.

Руската блокада изостри недостига на храна и кризата с разходите за живот в много страни, тъй като Украйна е един от най-големите доставчици на зърно и маслодайни семена в света.

Експортната зърнена сделка имаше за цел да помогне за предотвратяване на глада в по-бедните страни чрез доставките на повече пшеница, слънчогледово масло и торове на световните пазари и да облекчи рязкото покачване на цените.

Настояването на световната общност да се придържа към споразумението, позволяващо на Украйна да изнася зърно през Черно море, показа колко много може да се постигне, като се игнорират опитите за изнудване от страна на Русия, каза германският външен министър Аналена Бербок пред немският телевизионен канал Welt, цитиран от БНР. 

"Русия отново се опита да използва глада като оръжие, да използва зърното като оръжие. И световната общност под ръководството на ООН даде ясно да се разбере: Не, ние не вярваме на вашите лъжи, ние ще продължим да изпращаме кораби“, посочи Бербок.