Коридорът за износ на украинско зърно през Черно море няма да се използва в сряда, съобщи секретариатът на ООН, цитиран от "Ройтерс".

Ноември и първите директни плащания, които чакате

Това стана след среща на делегациите от Украйна, Турция и ООН, които се споразумяха да не планират никакво движение на кораби на 2 ноември като част от черноморската зърнена сделка.

В изявление секретариатът съобщи, че инспекторите в съвместния координационен център в Турция са приключили инспекциите на 36 кораба, напуснали украински пристанища с товари, след като в събота Русия обяви, че се оттегля от инициативата.

Във вторник беше съобщено за отплаването на три кораба, за които руската страна е била осведомена.
Според Ройтерс след оттеглянето на Русия застрахователите вече не желаят да застраховат съдовете и товарите, които преминават по коридора заради повишен риск, че те могат да бъдат атакувани от военни кораби или от въздуха.

Москва настоява за допълнителни гаранции, че широкият 10 мили морски коридор няма да се използва от военни кораби. Според Кремъл именно чрез него са атакувани руски кораби в Севастопол в събота, което не се потвърждава от независими източници.

Малко преди съобщението, че спира обработването на кораби, Кремъл публикува информация за телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и турския държавен глава Реджеп Ердоган.

В него се казва, че Русия може да обмисли възобновяване на зърнената сделка само след приключване на разследването на атаките с дронове срещу кримското военноморско пристанище Севастопол.

Възобновяване може да се обмисли само след "подробно разследване на обстоятелствата около този инцидент, а също и след получаване на реални гаранции от Киев за стриктно спазване на споразуменията от Истанбул, по-специално за неизползване на хуманитарния коридор за военни цели", се казва в изявлението на Кремъл.

Ердоган е казал на руския си колега Владимир Путин, че Анкара полага усилия с всички страни за решаване на проблемите по изпълнението на сделката, съобщи "Ройтерс". Според турското президентство Ердоган е заявил, че "той е сигурен, че по този въпрос ще бъде установено сътрудничество, ориентирано към решение, както и по много други теми".

Зърненото споразумение беше сключено от ООН поотделно с Русия и с Украйна с посредничеството на Турция през юли и трябваше да приключи в началото на ноември. Зърненият коридор през Черно море позволи износа на украинска пшеница, царевица и други храни от три украински пристанища - Одеса, Южния и Черноморск, през обезопасен маршрут до Турция. Товарите на корабите се проверяваха в Турция от съвместни екипи на четирите участващи държави за съответствие с договорените правила.

Целта на коридора беше да се избегне световна продоволствена криза, като се осигури износът на четвъртия по големина износител на зърно - Украйна, по море. Експортът беше блокиран от началото на войната заради минирането на украинските пристанища от Киев и на северната част от Черно море от Москва.

В последните месеци Кремъл многократно даваше сигнали, че не е доволен от споразумението и иска да го предоговори.