Данните за миналия сезон (октомври 2017 — септември 2018) сочат, че износът на руска соя е достигнал рекордните 0,9 млн. тона, информира анализаторският център „СовЭкон“. В това число около 0,8 млн. тона са доставени в Китай. През маркетинговата година 2016/2017 износът на земеделската култура е бил около 2,5 пъти по-малък. Експерти свързват тази динамика с факта, че през миналата година реколтата в Далечния изток се е увеличила с 38%, сравнено с показателя за 2016/2017, пише zol.ru.

Китай съкрати драстично дяла си на световния пазар за внос на соята


Китай е най-големият вносител на соя. През изминалия сезон страната е купила над 94 млн. тона от културата.

През този сезон, съгласно прогноза на Министерство на земеделието на САЩ (USDA) Китайската народна република за първи път ще намали вноса на соя до 90 млн. тона. На процеса ще се отрази разпространението на африканска чума по свинете и търговската война със САЩ. До този момент американците държаха около 1/3 дял от доставките на соя в Китай. През юли обаче КНР се отказа от купуването на американска соя и въведе 25% мито. Така започна активен внос от Бразилия.

На този фон цените на соята в САЩ и Бразилия показаха разнопосочна динамика. Бразилската постъпка, а американската поевтиня.

За Русия е важна именно бразилската сая, тъй като ние не можем да внасяме от САЩ заради ембаргото, а в Аржентина има проблем с реколтата. Поради това през лятото и в началото на есента на нашия пазар имаше рекордно висока цена на соята, коментира Даниил Хотко, експерт в сферата на агробизнеса.

Хотко допълва, че от октомври бразилската соя поевтинява. Това се дължа на перспективите за добра реколта през 2019 г., а също така и последните новини от Китай.