Изненадващо тази година изкупните цени на гроздето се сринаха, а голяма част от богатата реколта в някои райони на страната остана неприбрана.
 
 
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще трябва да отговори в парламента какви са проблеми с изкупуването на реколтата от грозде през 2018 г. Този въпрос е внесен от народния представител Никола Динков. 
 
„През есента на тази година големи количества грозде остана неприбрано по лозята в общините Тополовград, Свиленград, Любимец и Харманли, област Хасково. Досега този проблем не е съществувал”, заявява депутатът.
 
Лозарството е единственият поминък за голяма част от селата в Сакар планина и по долното течение на река Марица, изтъква той. Както Фермер.БГ писа, в някои райони на страната изкупните цени на гроздето тази година паднаха до 0,25 лв./кг, докато абсолютният минимум за покриване на разходите на стопаните е 0,60 лв./кг.
 
 
„По сметки на земеделските производители количеството неприбрано грозде възлиза на повече от 700 000 лева. Хората са силно обезпокоени и в изключително трудно положение. Необраното лозе ще доведе до по-големи разходи за извършване на подготвителни мероприятия за следващата година”, подчертава Никола Динков. 
 
Народният представител отбелязва и наблюденията в бранша, че една от причините за срива в изкупуването на гроздето е нерегламентиран внос на грозде от Македония, Румъния и други страни.
 
„Какви мерки ще предприеме МЗХГ за защита на родното производство на грозде с цел изкупуване на произведената реколта през 2019 г.?”, пита народният представител.
 
Отговорът на министър Румен Порожанов за ситуацията в бранша в Хасковска област се очаква по време на парламентарния контрол в пленарната зала на Народното събрание тази седмица.