Министърът на земеделието на Румъния Адриан Орос заяви тази седмица, че правителството възнамерява да увеличи нетната заплата в селскостопанския сектор до 3000 леи - около 1200 лв.

Производители: Искаме по-ниско ДДС

Мярката има за цел да върне обратно в страната хората, които се занимават със земеделие в чужбина, пише AgroIntel. През последните седмици министърът получи сериозни критики и дори бе призован да подаде оставка.

Опозицията повдигна въпроса какво е направила властта през последните 22 години, така че са били изгонени над 4 милиона румънци.

В момента правителството работи върху стратегия за връщане на румънската диаспора у дома, повишавайки нетната заплата в селскостопанския сектор до 3000 леи, заяви Адриан Орос в пленарно заседание. Той допълни, че през 2020 г. половината сума от програмата за млад фермер ще бъде насочена към диаспората.

Тази година програмата „Млад фермер“ ще отдели 43 милиона евро. 50% от тази сума ще бъдат използвани за румънската диаспора. За първи път бенефициентите по тази програма ще получат до 50 хектара на лизинг или концесия.

От юни ще прилагаме схема за подпомагане на тези, които наемат ежедневни или сезонни работници. Приехме правителствено решение № 356/2020 относно одобряването на програмата за стимулиране на заетостта на младите хора в секторите на селското стопанство, аквакултурата и хранителната промишленост, информира още Орос.

За сравнение 1357 лв. е средната заплата на фермерите в житницата на България

За последното тримесечие на 2019 г. средното брутно месечно възнаграждение на работещите в селското стопанство в Добричка област е било 1357 лв. (малко повече от 1050 лв. нетно). Това показват данните на отдел „Статистически изследвания” в Добрич.

Отчетите на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година показват, че средната брутна месечна заплата в селското стопанство за второто тримесечие у нас се повишила за година от 910 лв. на 985 лв. или с 8%.

Средната заплата в селското стопанство се е повишила спрямо първото тримесечие с 5,2% - от 936 лв. на 985 лв. Аграрният сектор е в групата с намаляваща заетост. За една година селското стопанство са напуснали около 2 600 души.