Розопроизводители от най-голямото село в община Карлово – Розино поискаха  държавна помощ и регулации в областта  на розопроизводството.

С годините площите, които се обработват тук, са намалели, но хората се надяват, че политиците ще изпълнят своите ангажименти и ще направят необходимото за възраждането на този поминък, който е препитание за по-голямата част от живеещите в селото.

Розопроизводителите обясниха, че за да има развитие, се нуждаят от държавна помощ и регулации в сектора, но такава в последните години липсва.

Те поискаха от народните представители от левицата Пламен Славов и Маргарита Стоилова, които бяха гости на традиционния Празник на розата в селото, в близко време да бъде обсъден този въпрос и в комисията по земеделие, както и да бъдат определени регламенти за достъп до повече републикански и европейски субсидии.

Маслодайното производство, отглеждането на маслодайната роза трябва да имат реална подкрепа от страна на държавата, заявиха депутатите от своя страна. .

Дълги години селото носи името Божи дар - до 1951 година, а след това заради поминъка на населението и масовото отглеждане на маслодайна роза, то е наречено Розино, разказват жителите му.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!