Европейската комисия (ЕК) е одобрила още четири нови земеделски продукта, които влизат в регистъра на защитените селскостопански деноминации. В този регистър се вписват одобрени от Европейската комисия продукти на страните-членки, отговарящи на изискванията за трите категори: защитено географско наименование за произход, защитено географско указание и продукт с традиционно специфичен характер.

 

Новите одобрени земеделски продукти ще бъдат добавени към списъка от близо 1 200, които вече са защитени, информират от ГД „Земеделие и развитие на селките райони“ в ЕК. „Много е важна промяната, защото ние виждаме бъдещето на земеделските продукти като представянето им като специфични и качествени продукти на пазара, произведени от конкретен фермер. Това означава, че всеки индивидуален фермер със своя знак ще обозначава какво той произвежда и това е основна, ключова възможност, защото само така качествените продукти ще бъдат подобаващо оценени“, коментира за Фермер.БГ Роджър Уайт, говорител на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони, на въпрос какви дивиденти носи регистрацията на даден аграрен продукт като защитен.

 

Той допълни, че едно от най-важните послания, които ЕК отправя към фермерите от страните-членки е именно, че аграрната политика, заложена в Общата селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020 г., залага на защитените земеделски продукти. „ОСП казва: Да, има директни плащания и те със сигурност са важни за земеделските производители, но само в контекста на реалното развитие на селските райони.

 

Което означава, че за да вървят напред фермерите трябва да предвидят и собствени инвестиции в стопанствата си. Има много примери от различни страни, в които фермерите не се задоволяват само с директните плащания, защото искат да направят повече, да се развиват с темпове, които сами са заложили в плановете си, като европейското финансиране е само стъпка за реализирането им“, категоричен е Роджър Уайт.

 

Защитените земеделски продукти са по-лесно реализуеми на пазара. До момента България има само един защитен продукт - „Горнооряховски суджук“, включен в регистъра като български продукт със защитено географско указание. От Роджър Уайт научихме, че към края на октомври 2013 г. в ЕК има внесени още 6 заявления за защитени земеделски продукти от България. Това са: българско розово масло, Панагюрска луканка, филе „Елена“, суджук, кайзерован врат „Тракия“ и роле „Трапезица“.

 

Българските заявки са внесени през последните 12 месеца, предстои всяко от тях да бъде обстойно разгледано и едва тогава ЕК ще се произнесе по тях, допълни Роджър Уайт.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!