Решението за или против одобряването на ГМО царевица 1507 се отлага за пореден път, алармираха от Европейската група на Международната федерация на движенията за биологично земеделие (IFOAM). Европейската комисия (ЕК) трябваше да вземе решение на 6 ноември, дали да одобри или да отхвърли ГМО царевица за сеитба и разпространение на територията на всички европейски държави. На проведеното заседание в Брюксел, „топката“ беше прехвърлена към дирекция „Околна среда“ (ENV).

 

[news]

 

ЕК поиска обсъждане с държавите-членки по време на Съвета по околна среда, който ще заседава на 13 декември. Впоследствие се оказа, че темата за ГМО царевицата не е включена в дневния ред на заседанието на 13 декември. Оказа се, че становища на страните-членки ще бъдат изслушани на заседание на експертна комисия по околна среда и земеделие на 19 декември.

 

„След като ЕК реши на 6 ноември да поиска препоръки до Съвета на министрите относно авторизацията на ГМО царевицата 1507, изглежда, че Комисията по земеделие трябва да дискутира темата през януари. За съжаление, плановете на Брюксел отново се промениха – заседанието на Комисията по земеделие, насрочено за 27 януари, е отменено“, заяви за Фермер.БГ Антие Кюлинг от IFOAM, отговаряща за политиките, свързани с ГМО.

 

По думите й администрацията на Съвета на министрите планира да се вземе решение относно ГМО царевицата 1507 с писмена процедура без никаква дискусия на срещата на Съвета. „Тъй като разрешаването на ГМО е твърде противоречива тема и с доста високи потенциални рискове за целия хранителен сектор в ЕС, една писмена (мълчалива) процедура без дискусия е безкрайно неподходяща за вземане на окончателно решение по този въпрос“, се казва в официалното становище на IFOAM по казуса.

 

Според Кюлинг най-ранната дата, на която ще има решение за процедурата за ГМО царевицата е заседанието на Съвета на постоянните представители на страните-членки по околна среда и земеделие, което ще е на 19 декември. От IFOAM са потърсили съдействие от представителите на организацията в България, той като на 19 декември всяка от страните-членки ще трябва да даде становището си.

 

Албена Симеонова, представител на IFOAM за България, съобщи, че вече са проведени срещи с министъра на околната среда и водите Искра Михайлова по темата за ГМО царевицата 1507. „Проведохме среща с министър Михайлова, в която участваха експерти от МОСВ и представители на неправителствени организации, работещи в областта на опазването на околната среда.

 

На срещата министър Михайлова декларира, че българската страна ще спазва законите и че тя е против одобряването на ГМО царевицата“, сподели за Фермер.БГ Албена Симеонова. Тя допълни, че очаква среща и с министъра на земеделието Димитър Греков, тъй като в заседанието на Съвета на постоянните представители на страните-членки по околна среда и земеделие на 19 декември ще участва и представител на МЗХ.

 


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!