Вторият протест, насрочен за днес от 13 часа пред Министерството на земеделието, не е заради една или друга наредба или закон. Той е поради липса на цялостна политика и стратегия за развитие на селското стопанство, обясни Чавдар Маринов – председател на Асоциацията на организациите на производители на плодове и зеленчуци, пред Нова ТВ. 
 
Другите страни членки субсидират своето производство и го защитават, затова у нас се внасят плодове и зеленчуци под нашата себестойност, каза Маринов. Ние сме неконкурентоспособни, не сме защитени. Затова настояваме за спешна промяна и реформа, допълни той.
 
В отговор на това обвинение земеделският министър Румен Порожанов посочи, че производителите на плодове и зеленчуци получават между 5 и 8 различни вида субсидии по отделни схеми. Кумулираните плащания специално при плодовете, включително с биологичното производство, са между 250 и 420 лв. на декар, уточни той.
 
 
При плодовете и зеленчуците има и допълнително нотифицирани схеми. Това, което се прави, е лимитът, който имаме по закон в държавния бюджет, твърди Порожанов. Парите от държавния бюджет се разходват приоритетно именно за чувствителните сектори – плодове и зеленчуци, животновъдство и биопроизводство, допълни той. 
 
Милен Стоянов от Българска асоциация биопродукти също настоява за оставката на министъра. По думите му Порожанов е позволил да се провежда политика, която води до хаос в биоземеделието, и не само. Не става дума за защита на дадена фирма, а за начина, по който се случва всичко, за това, че политиката е сгрешена, убеден е биопроизводителят.  
 
Според Порожанов проблемите в биологичното земеделие ги е имало и преди 2017 г., когато той поема поста. Постепенно ресорното министерство започва да засилва контрола, да се отнемат лицензи както на контролиращи лица, така и на производители, които не отговарят на изискванията. Една от бележките на стопаните за Наредба 5 е намаляване на пробите. Това обаче е риск за потребителя, настоява министърът.
 
 
По отношение на обвинение за липсата на политика Порожанов посочва Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) като важен инструмент. В нея е заложено инвестициите приоритетно да отиват в секторите плодове и зеленчуци, животновъдство и биологично производство. Предвижда се субсидиите да се увеличават, тъй като се готвят още две мерки – за преработка и за млад фермер, обясни министърът. 
 
За да се даде възможност на по-малките, които не са успели да кандидатстват, е имало дебат за схема за държавно подпомагане на първично съхранение и преработка на плодове и зеленчуци, която е нотифицирана от Комисията. Днес предстои поредният консултативен съвет за плодове и зеленчуци. Тези срещи не са спирали през последната една година, допълни Порожанов.