Американското издание U.S. News Best Global Universities публикува класация, в която може да забележим любопитно разместване на лидерите в селскостопанското образование, пише AgroPortal.

Министерството обяви Национален план за развитие на биопроизводството до 2027 г.

В общата класация, където влизат всички учебни заведения в света, сериозни промени в челните позиции няма. Когато обаче обърнете поглед към сектор земеделие, има ключови размествания. Те говорят за развитието на индустрията в световен план. За, жалост в класацията представители на българските университети няма.

В топ 10 на аграрните учебни заведения са попаднали 4 китайски университета, само две европейски, един бразилски и три американски.

Сред 10-те най-добри университета в света 5 са от страни, за които по-рано никой не е говорил.

Особен интерес провокира появата на университета от бразилския град Сао Пауло. Това е резултат от последователната работа на бразилското федерално правителство през последните 15 години, през които много се инвестираше в аграрната наука и образование. В наши дни в Бразилия селскостопанското образование е на изключително високо ниво, благодарение на партньорството между държава и бизнес.

Челното място сред най-добрите агроуниверситети е отредено на Университета Вигениген, Холандия. Днес той е не само европейски, но и световен еталон за най-високо качество на аграрно образование.

Попадането на четири китайски университета в топ 10 показва, че азиатците вървят напред. В топ 20 има още азиатски висши учебни заведения, които година след година вървят настъпателно към лидерските позиции в класацията.

Както вече споменахме, България не присъства в класацията с аграрен университет. Северната ни съседка и Северна Македония също нямат представител там. Гърците са представени от два университета. Турските висши учебни заведения в класацията са четири, а сръбските – две.