Разград предлага отлични условия за обучението и реализацията на студентите, които имат интерес към професионални направления „Биотехнологии“, „Химични технологии“ и „Хранителни технологии“.  Това заяви за Фермер.БГ доц. Станка Дамянова - директор на филиала на Русенския университет в Разград.

Магистърска програма в Тракийския университет - хит сред агроспециалистите

„С нашите специалности сме единствените в Северна България. Интересът към тях е постоянен“, допълни тя.

Доц. Дамянова смята, че всички региони в страната трябва да се развиват.

Северният регион също има нужда от кадри в тези направления. Не може да се надяваме да идват специалисти от София и Пловдив или пък да се учи само в тези два града. В нашия региона има развита фармацевтична и химическа промишленост, отбеляза още ученият.

Относно реализация тя допълни, че в региона има много компании, които се нуждаят точно от такива специалисти.

Всяка година изпращаме в „Амилум“, предприятие за преработка на царевица, наши студенти, които заместват техни титуляри по време на летните им отпуски. Студентите ни ходят и на стаж в много други фирми. Това спомага за практическото им обучение, да работят, да прилагат знанията си и да се реализират като специалисти, допълни доц. Дамянова.



В момента продължава приемът на нови студенти в Русенския университет и във филиала му в Разград.

Наскоро доц. Станка Дамянова е била на посещение заедно с проф. Велизара Пенчева – ректор на Русенския университет, в Технологичния университет в Санкт Петербург. Резултатът от работното посещение по програма "Еразъм+" е обещаващи перспективи за сътрудничество. От близо 10 години филиалът в Разград работи активно с руския университет по научни проекти.

Обсъдихме най-вече обмена на студенти и преподаватели, както и други възможности, свързани с участия в конференции и научни колективи, които вече са изградени, информира проф. Пенчева. Тя подчерта, че основният екип, който работи с Технологичния университет, е във филиала в Разград.

„Там са създали две много добри лаборатории в областта на биотехнологиите“, допълни тя.

Преподаватели от Санктпетербургския технологичен институт бяха при нас по Еразъм. През април месец трима преподаватели изнесоха лекции на интересни теми. Една от тях бе свързана с биотехнологичните методи за получаване на гъби. Те са силни в продуцирането на различни видове гъби и приложението им, получаване на екстракти от тях и приложението им в промишлеността, създаването на препарати, комбинирането им с други екстракти с растителен произход с цел получаване на хранителни добавки и други продукти, които засилват имунната система и мога да бъдат полезни за здравето, информира директорът на филиала на Русенския университет в Разград.

В заключение експертът каза, че е договорено продължаване на дългогодишното сътрудничество, като от българска страна е отправена покана към учените от Технологичния институт в Санкт Петербург за участие в предстоящата конференция у нас в края на октомври - началото на ноември. Традиционно колегите катедра „Биотехнологии“ участвали в нея.