Повтаря се едно – мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020г. е с дефицит на средства, дори и по поетите вече ангажименти. Затова сме написали писмо до министър Румен Порожанов с конкретно питане каква е ситуацията. Това каза за Фермер.БГ Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ). 
 
„Продължаваме да настояваме спешно да се прехвърлят средства от неработещи и нетръгнали мерки, защото има много такива“, обясни Ралчева и добави, че биопроизводителите настояват да се променят правилата, така че да е малко по-справедливо разпределението – да се сложи таван на декарите, за които може да се получават субсидии. 
 
„И изобщо да се помисли за варианти и ограничение, така че да достигнат средствата до повече хора и да не се спира подкрепата“, допълни биопроизводителят. 
 
 
Ралчева посочи, че от БАБ чакат отговор от министъра и ако той негативен и в него продължава да се твърди, че няма пари за мярка 11, от асоциацията ще предприемат специална кампания. 
 
„Няма как да оставим нови, млади биоземеделци 4-5 години без никаква подкрепа. При положение, че колегите им получават така, това означава сигурно отказване“, категорична е Ралчева. 
Тя разказа, че БАБ са били поканени на среща в министерството, на която заедно със зам.-министър Цветан Димитров и контролиращи лица са били обсъждани промени в Наредба №1 за биологичното земеделие. 
 
„Идеята за промяна е затягане на контрола – на изискванията към самите контролиращи лица и на контрола като цяла на всички нива. Това е нещо, което ние само можем да подкрепим. Нашата идея е да има доверие в биото и да няма случайни хора, а само хора, които искат да спазват правилата, защото това за нас е важно“, отбеляза Веселина Ралчева.