Световният пазар на млечна продукция ще остане стабилен само до средата на 2020 г. След това не е изключена рецесия. Това казват в последния си доклад експертите на Rabobank.

Министерството: България изнесе зърно за над 1 милиард долара

Те са доловили симптоми на спад на активност и увереност на пазара както сред производителите на мляко, така и сред купувачите, пише изданието Milknews.

Млечните продукти, продавани на борсата в световен мащаб, са показали ръст от само 8% през второто тримесечие на 2019 г. поради слабо производство. За сравнение през първото тримесечие на 2019 г. ръстът е значителен - 18%. 

С приближаването на новата година, Rabobank вижда натрупване на проблеми. Напрежението на пазара расте. Производителите все повече са сковани в своите действия, а търсенето остава стабилно, въпреки търговските и икономическите проблеми. 

„Икономическите рискове, за които споменахме в предходния си тримесечен отчет за състоянието на млечния пазар, сега стават реалност. Така Китай показа най-слаб ръст на БВП за последните 30 години, което засегна пазарите на Югоизточна Азия", казва старши анализаторът на Rabobank Том Бейли. 

Според него сходни затруднения се наблюдават и в Европа, тъй като Германия е свила икономиката си през второто тримесечие, ако се сравняват тримесечните показатели година за година. Това е аларма за тревога за всички останали, особено предвид предстоящия Brexit. 

Освен това, казва Бейли, симптомите на икономически проблеми са видими както в действията на контролиращите органи в различни страни, така и в отрасловите статистически показатели.

В САЩ, например, поголовието от говеда продължава на намалява и през август след съкращаване с 82 хил. глави през юли. 

Европейската централна банка реагира на състоянието на икономиката с понижаване на ставките с 0,5% и обяви безсрочно количествено смекчаване (парично вливане в икономиката) в размер на 20 млрд. долара на месец, за да понижи риска от рецесия. В САЩ също бе обявено понижаване на ставката, отбелязва Том Бейли. 

Много икономически организации вече са изчислили възможността от световна рецесия през втората половина на 2020 г.

Rabobank допълнително отчитат, че обикновено по време на рецесия цените на млечните продукти падат с 20-40%. Дори при потенциални икономически проблеми на хоризонта повечето млечни пазари в света останаха стабилни през цялата 2019 г. 

От Rabobank допълват, че настоящото покачване на цените на млечните стоки може да се стабилизира през втората половина на 2019 г. и началото на 2020 г. поради повишаване на произовдството на мляко с 1% през следващите 12 месеца. 

На този фон търговските войни на САЩ и Китай постепенно затихват. Китай ограничено удължи действието на старите вносни мита върху американските стоки. Американските потребители може да усетят ефекта върху джоба си, когато пазаруват в супермаркетите.  

икономика

Китай все още се опитва да се справи с африканската чума по свинете и значителните загуби в поголовието. Това може да се отрази на световния пазар на животински протеин като цяло и да го промени за години напред. Ръстът на цените на млякото в Китай неотдавна повиши цената на говеждото месо. 

Общото неголямо възстановяване на производството на млечна продукция в Китай заедно с осезаемия ръст на вноса и стабилното потребление доведоха до натрупване на запаси в складовете. Поради това, смятат от Rabobank, през втората половина на 2019 г. Китай ще внася съществено по-малко.

Търговските войни остават основен повод за главоболие за логистиката на млечните износители. Това обаче няма да повлияе съществено на търговския баланс през следващите 12 месеца. Световният млечен пазар е станал по-ликвиден през последните години, което дава възможност за гъвкавост при доставките, се казва още в отчета. 

Като цяло световният пазар ще бъде стабилен през следващите 6 месеца, докато предлагането не превиши търсенето, тогава ще видим натиск върху цените.