Руското правителство е наредило всички съответни агенции да проучат дали да продължат или не вноса на генетично модифицирани организми (ГМО) в страната. Според докладите, руският министър-председател Дмитрий Медведев е наредил действието, насочвайки агенциите да направят своите препоръки до 15 октомври, съобщава Био Поглед.
 
Заповедта на Медведев идва след подобна директива, издадена от руския президент Владимир Путин след среща за социално-икономическото развитие на района Ростов на 18 септември. Заповедите на Медведев са публикувани на интернет страницата на правителството и са докладвани от базираната в Русия агенция GM Watch, която информира още че, Заповедта е адресирана до Роспотребнадзор, Министерството на Здравеопазването, Министерството на Селското Стопанство, и Министерството по Търговия и Икономическо Развитие.
 
Заповядано им е да „внесат предложения за промени в руското законодателство, насочени към затягане на контрола върху оборота на продукти, съдържащи съставки, получени от ГМО, заедно със съответните федерални органи на изпълнителната власт.“ „В момента Русия заема твърда позиция по отношение на ГМО“ Руските агенции също така са били инструктирани да представят предложения „за възможността за забрана на вноса на такива продукти в Руската Федерация.“  Информационна Агенция Интерфакс. GM Watch съобщава още : „ В момента Русия заема твърда позиция по отношение на ГМО – през август започна първи независим проект в региона Белгород за определяне на това дали руските фермери отглеждат незаконни ГМ култури“.Преди година стана ясно, че Русия забрани всичкия внос на ГМ царевица, след по-ранно проучване от френски изследователи показа, че плъхове образуват масивни тумори на гърдата, когато се хранят цял живот с генетично модифицирана царевица на Монсант
 
Руските власти са нащрек за незаконни ГМ култури. Наскоро Националната Асоциация за Генетична Безопасност (НАГБ) в страната проведе първите си проверки на земеделски култури за наличието на ГМО, но не са били открити във никои области на Белгород. „Припомняме ви, че в момента, според закона в Русия, 19 ГМО линии са разрешени в храните, но отглеждането на ГМО, не е позволено“.
 
След приемането на страната в Световната Търговска Организация, Русия стана задължена да опрости процедурата за регистриране на генетично модифицираните култури, продукти и фуражи, стремейки се да спрат проверките за безопасност и крайните контроли върху тяхното разпределение. 
 

© 2015 Всички права апазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!