Зърнопроизводителите от врачанския регион вече са ожънали по-голямата част от пшеницата и заявяват, че са доволни от реколтата. Въпреки лошото време кампанията е почти на финала и всички стопани стискат палци изкупната цена на зърното да се повишава оттук нататък.

 

Във врачанско предлаганите суми се променят буквално за часове. Двамата местни арендатори Цветан Атанасов и Любомир Иванов, коментираха пред Фермер.БГ, че са доволни от всички ранни посеви.


Проблем се очертава с реколтата, която е от по-късните посеви и където количествата и качеството ще са по ниски. По мнение на зърнопроизводителите, изкупната цена на зърното в момента се променя буквално за часове. Преди 4-5 дни за тон фуражна и хлебна пшеница фирмите са предлагали по 200 лв. / тон, а в момента цената на хлебната пшеница от 2Б група е вече 250 лв./ тон + ДДС. Тази цена се предлага на фермерите от сериозните фирми изкупвачи на зърно.

 

Стопаните споделиха още пред Фермер.БГ, че са членове на регионалната асоциация на зърнопроизводителите и през последните дни помагат с комбайни в жътвата на техни колеги, които изостават. Относно царевицата ценовия марш на зелено е все още висок, а именно между 200-250 лв./тон. Слънчогледът по всяка вероятност ще се търгува на нива над 500-550 лв./тон + ДДС

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на  "Фермер.БГ " е задължително!