Още два кораба напуснаха черноморските пристанища на Украйна днес, 12 август. Единият е натоварен с първите количества украинска хлебна пшеница, която ще бъде изнесена съгласно сделка с посредничеството на ООН. Това съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Общо 14 кораба вече са отпътували от Украйна през последните две седмици, след като бе сключена сделката с Русия за възобновяване на износа на зърно от черноморските пристанища на Украйна след 5-месечно прекъсване заради войната.

Корабът Sormovsky, плаващ под флага на Белиз, напусна украинското пристанище Черноморск. Той превозва 3050 тона пшеница към северозападната турска провинция Текирдаг.

Украйна има около 20 млн. тона зърно, останало от 2021 г., като тазгодишната реколта от пшеница също се оценява на 20 млн. тона.

Корабът Star Laura, плаващ под флага на Маршаловите острови, също отпътува от пристанището Пивденный за Иран с 60 000 тона царевица на борда.

Досега голяма част от товарите по сделката са превозвали царевица, зърно за изхранване на животни или за гориво.

Все още не са изпратени пратки до страните, изложени на най-голям риск от глобалната продоволствена криза, въпреки че в четвъртък Украйна съобщи, че планира кораб да вземе зърно за Етиопия.

Като част от сделката на ООН всички кораби се инспектират в Истанбул от Съвместния координационен център, където работят служители на Русия, Украйна, Турция и ООН.

Razoni, първият кораб, който напусна Украйна съгласно сделката, акостира в Турция в четвъртък и се насочи към Египет, показват данните за проследяването на кораби Refinitiv, след като първоначалният му купувач в Ливан отказа доставка.

Корабният агент Toros, който ръководи разтоварването на Razoni в Турция, съобщи, че корабът ще свали 1500 тона от своя 26 527-тонен товар царевица в Мерсин в Южна Турция, а останалата част ще отиде в Египет.

Rahmi Yagci, който напусна Украйна във вторник за Истанбул, беше закотвен в северния край на пролива Босфора в Истанбул, докато Mustafa Necati, който тръгна за Италия в неделя, беше закотвен в южния край.

Четири други кораба бяха одобрени за пътуване до Украйна, след като бяха инспектирани от екип на JCC в Истанбул. Министерството на отбраната на Турция увери, че корабите, пристигнали в Украйна, се товарят. От ООН допълниха, че се очаква броят на пристигащите кораби да нарасне, тъй като продажбите на зърно са договорени.