Земеделският министър Явор Гечев обяви на пресконференция, че сериозни количества слънчоглед от Украйна влизат у нас, като в момента текат проверки на вноса. По официални данни на Mинистерството на земеделието (МЗм) по море у нас са внесени 4,1 хил. тона слънчоглед през последните две седмици, като не се уточнява произходът му.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Това реално е единственият отчетен внос на културата през морските ни пристанища от началото на септември 2021 г. досега. Импортът е осъществен през „Пристанище Варна“ ЕАД . Пак от там за същия период в страната са влезли 3,9 хил. тона царевица, се посочва в последния оперативен анализ на МЗм.

От началото на текущия пазарен сезон 2022/23 за есенниците през „Пристанище Варна“ ЕАД и „Пристанище Бургас“ ЕАД не е осъществен внос на пшеница, ечемик и рапица.

Експорт на българско зърно

Данните на министерството обхващат само изнесените количества зърно от стрната през двете морски пристанища. От началото на настоящата пазарна година до 7 август 2022 г. през „Пристанище Варна“ ЕАД1 са изнесени общо 41,8 хил. тона пшеница, като 3,5 хил. тона от тях са през последната седмица, което представлява спад от 87,6% на годишна база.

Експортът на ечемик през порта също изостава значително спрямо миналогодишния – с 87,2%. През пристанището все още не са преминавали товари с рапица от реколта `2022.

Общо експортираното количество слънчоглед през порта от началото на сезона до 7 август 2022 г. е с 13,8% повече на годишна база. 

На този етап не е отчетен износ на царевица и слънчоглед от реколта `2021 през „Пристанище Бургас“ ЕАД. Независимо от наблюдавания застой през последните три седмици общият експорт на царевица през „Пристанище Варна“ ЕАД от началото на пазарната 2021/22 година до момента е близо два пъти по-висок спрямо година по-рано.