Срокът за служебното разпределение на ползването на земите по масиви, което поземлените комисии изготвят по  чл.37в, ал.1 от ЗСПЗЗ, ако няма налично споразумение между ползвателите, изтича на 15 септември.

Отбележете си сроковете за септември!

Как протече кампанията по доброволните споразумения между земеделските производители тази година според читателите на Агри.БГ, разбираме от анкетата ни по темата.

Малко преди 31 август фермери от различни региони на страната сигнализираха в редакцията ни, че срещат затруднения от различен характер в тазгодишната организация по изготвянето на споразуменията по чл. 37в от Закона за ползване на земи и са притеснени, че няма да успеят с процедурата в срок.

От Министерството на земеделието пък отговориха за Агри.БГ, че нямат информация за съществено забавяне на процедурата за създаване на масиви за ползване.

"Не се наблюдава необходимост за удължаване на сроковете за сключване на споразумения. Общинските служби по земеделие работят извънредно", информираха тогава от ведомството.

Въпреки това резултатите от нашето анкетно проучване сочат, че 2/3 от земеделците са потвърдили проблем при изготвянето на тазгодишните доброволни споразумения.

На въпроса: „Имате ли проблем със споразуменията по чл. 37в от Закона за ползване на земи?“, са отговорили 142-ма участници. 73% от тях са казали: „Да“.

Най-голям брой от анкетираните (33%) са посочили, че сроковете са кратки, а процедурата – сложна.

Това, че споразуменията се изготвят вече не от службите по земеделие, а от фирми, е затруднило 26 % от отговорилите, а други 14% са посочили като основен проблем новата система FERMA Win, с която работят службите по земеделие и която по думите им дава грешки.

Интересен е резултатът от отговора: „Не мога да прецения“. Той показва, че след имащите проблеми се нареждат останалите, които не могат да определят дали имат такива – това са 9 % от общо анкетираните.

Категорично без никакви проблеми по изготвянето на споразуменията са едва 7% от земеделците, включили се в проучването. С 1% по-малко са избрали отговор: „Не, системата работи, но имам проблем с други заявители“. Компрометирането на доброволното споразумение между желаещите може да стане и от само един участник в него, който не е дал съгласието си за разпределението на земите. Това е регулярен проблем на места, където ползвателите имат конфликт помежду си.

Най-малък дял от статистическите резултати има отговорът: „Не, дотук се справих добре, но има още срокове“ – 2 %.

Дали процентът на неудовлетворените заявители за ползване на земеделска земя тази година е по-голям от предишни, ще покажат резултатите от служебното разпределение след финализиране на процедурата от земеделските служби. Всички важни срокове за ползването на земеделски земи може да видите тук.

Включете се в новата анкета на Агри.БГ: Може ли да се реши проблемът с виртуалните животни?