На 31 август изтича крайният срок за подаването на споразумения за уедрено ползване на земеделските земи за 2020-2021 г. Не се наблюдава необходимост за удължаване на сроковете за сключване на споразумения. Общинските служби по земеделие работят извънредно, отговориха на запитване на Агри.БГ от пресслужбата на аграрното ведомство.

Изтича срокът за споразуменията за земи. Имате ли проблеми?

Темата за доброволните споразумения по чл.37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) се актуализира с наближаващия краен срок. Фермери от Софийско и други области на страната ни писаха за проблеми със системата в службите по земеделие, както и с фирмите, които трябва да изготвят споразуменията, но най-голямото притеснение беше краткият срок.

От Министерството на земеделието отговориха, че не виждат причина за удължаване на срока. 

“Следва да се има предвид, че с разпоредбата на чл. 4, ал. 2 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., производствата по реда на ЗСПЗЗ, както и производствата по подзаконови нормативни актове изрично бяха изключени от приложното поле на закона, уточниха от земеделското министерство.

Относно въпроса ни има ли някакъв проблем с новата система на работа в службите по земеделие, получихме следния отговор:

Информационната система на общинските служби по земеделие е усъвършенствана чрез привеждането й за работа от остарялата операционна система MS-DOS към работа в Windows. 

Едновременно с това системата е надградена с функционални възможности, като са използвани нови технологични и софтуерни решения вследствие на покритието на страната с кадастрални карти и кадастрални регистри. 

По този начин информационната система гарантира точност на кадастралната информация, необходими за регистриране на правни основания за ползването на земеделските земи, включително и при изготвяне на масиви за ползване на земеделските земи. Коректността на данните е предпоставка за предотвратяване на проблеми при заявяване на подпомагането на единица площ. С тази цел са въведени и повече контролни функции. 

Към настоящия момент няма информация за съществено забавяне на процедурата за създаване на масиви за ползване, уверяват от ведомството.

По думите им възникналите проблеми са били отстранявани своевременно, а общинските служби са оказвали съдействие на участниците в процедурата за създаване на масиви за ползване на земеделски земи.