Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) организира ефективни протестни действия на 29.03.2023 г. (сряда), 30.03.2023 г. (четвъртък) и 31.03.2023 г. (петък) от 10:00 ч. на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам, съобщиха от организацията. 

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

Българските земеделски производители пристъпват към ефективни протестни действия с едно единствено искане:

Да не се удължава за България действието на Регламент (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 година, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна, се казва в съобщението. 

“Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство. 

Складовете на земеделските производители са пълни със залежала продукция. 

Пазар за българското зърно няма, а жътвата предстои след два месеца. 

Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи. 

НАЗ призовава държавните институции в лицето на Президента на Република България, Министъра на икономиката и Министъра на земеделието да предпазят родното селско стопанство от интензивния украински внос и да се противопоставят на удължаването на действието на Регламент (ЕС) 2022/870 за България.

НАЗ координира по-нататъшните си протестни действия съвместно с целия земеделски сектор на България и Румъния”, допълват от асоциацията. 

Зърнопроизводителите очакват подкрепа и от земеделския министър. 

"Той трябва да дойде на протеста. Ние очакваме нашето правителство да ни подкрепи да не удължим този регламент, направо да си го кажем, защото българският земеделски производител достатъчно несгоди претърпя, достатъчно плати за толерантността си, ще го качим на трактор, той ще води колоната, която ще дефилира по пътя за границата преди Дунав мост", каза  председателят на асоциацията Костадин Костадинов, цитиран от БНР.

Между 10 и 11 часа  всеки ден до 31 март фермерите ще блокират с тежка техника четирите гранични пункта по северната ни граница. Ако след тридневният им протест няма резултат, са готови да продължат.

"На седми април румънските колеги ще блокират пристанище Констанца, пътя към границата, и ние отделно тогава евентуално ще излезем да действаме заедно", добави Костадин Костадинов.

В националния протест в Русе ще се включат и около 50 зърнопроизводители от Ловешко. Освен това, за да изразят недоволството си ловешките зърнопроизводители ще разположат селскостопански машини край пътя Ловеч – Плевен, при разклона за село Слатина, но без да блокират и пречат на движението на превозните средства.

Най-малко 50 селскостопански машини и около 300 души ще участват в протеста в Силистренско. Загубите за българските производители се изчисляват на 800 милиона лева, а в областта продукция за 34 милиона залежава по складовете, твърдят местните фермери. 

В протестната акция във Видин участие са заявили и земеделци от Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик. Те ще бъдат подкрепен и от земеделски производители от Румъния.

Междувременно стана ясно, че Румъния и Полша преговарят с Европейската комисия относно механизми за проследяване на износа на украинско зърно, за да се гарантира, че местните фермери няма да бъдат засегнати от потока отт евтин внос. Това заявиха полският и румънският премиер след съвместно заседание на двете правителства. 

Протестите в засегнатите страни не стихват, делегация на румънската асоциация "Земеделска сила" издига днес в Брюксел банер пред Европейската комисия с посланието "Румънските фермери заслужават уважение". Моментът е избран, тъй като на 30 март се провежда техническа среща на ниво ЕК, за да се обсъди преизчисляването на помощта, която Румъния ще получи.