Започнаха проверките на личните стопанства, получили обезщетения за Африканска чума по свинете на територията на община Левски, съобщават от общинската администрация.

Пак чума по свинете в Сливенско и Монтанско

Това решение е взето по време на заседание на общинската епизоотична комисия.

“Всички лични стопанства, получили по 300 лв. обезщетение, ще бъдат проверени дали спазват ветеринарномедицинските изисквания”, е уверението на д-р Димитър Владимиров - официален ветеринарен лекар на община Левски.

Досега са инспектирани стопанствата в Градище, Божурлук и Аспарухово, предстои проверка в Стежерово. 

До 30 юни ще бъдат проверени всички селища в общината, става ясно от съобщението

На заседанието е възложено на кметовете да проверят има ли лични стопанства, в които се отглеждат свине. При откриване на стопанства, които не отговарят на изискванията, да се сигнализира на ветеринарните власти, за да се предприемат мерки. 

На всеки нарушител ще бъде съставен акт от 300 лв. и ще започне изследване на животните за сметка на стопаните, се посочва в съобщението. 

Последните регистрирани случай на АЧС бяха в областите Сливен и Монтана, където бяха открити девет заразени диви прасета. Наскоро министър Танева припомни, че влизаме в сезон на висок риск за разпространение на Африканска чума по свинете (АЧС). По думите ѝ за личните стопанства е най-сигурно от първи септември да репопулират с животни.