Организации от сектор "Плодове и зеленчуци" излизат на мирен протест с настояване за промени в Стратегическия план, след като месеци наред опитите им за диалог с управляващите не дадоха резултат, споделят организаторите пред Агри.БГ.

Гласувайте: Какви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

Веднага след като стана ясно, че новият/стар служебен агроминистър ще продължи да ръководи ведомството до следващите избори, браншът сякаш реши, че няма защо да дава време за адаптация на властта и предприе последната възможна мирна крачка, за да бъде чут.

Протестът ще се състои в събота, 4 февруари, на кръговото на Дунав мост в град Русе, от 14:00 до 18:00 часа.

Редица представители на "Плодове и зеленчуци" се изредиха да обосновават пропуски и грешки в Стратегическия план, като по думите им дори от министерството признавали, че има такива, но евентуални корекции не се очаквали тази година. Това взриви напрежението в сектора, който очаква нужните промени да бъдат въведени още през 2023 г.

"Месеци наред настояваме за промени в Стратегическия план за земеделие на България, така че той да е в полза на реалните производители на плодове и зеленчуци. Многократно предупредихме, че заложените там екосхеми ще вкарат производителите в капан. Резултат няма, а сега безпокойството ни е още по-голямо. Това ни принуждава да организираме мирен протест. Приканваме всички вас, нашите колеги земеделци, да се включите за общото ни благо. Промените са важни и наложителни. 

Настояваме за справедлив Стратегически план, за да можем да участваме по схемите и мерките в него. Най-после трябва да бъдем чути, разбрани и подкрепени. Крайно време е държавата да си влезе в ролята", заявяват организаторите на протеста.

В обявените протестни действия ще се включат представители на: Асоциация на овощарите в България, Добруджански овощарски съюз, Национална Био Асоциация, Съюз на дунавските овощари, Национален съюз на градинарите в България, Асоциация български зеленчуци, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция и Национално сдружение на българските лозари.