Всяка целогодишна оранжерия има нужда от надеждна конструкция и системи за отопление, които осигуряват оптимални условия за отглеждане на култури през целия зимен сезон. Да разгледаме няколко фактора, които помагат на отоплителната система да работи максимално ефективно, пише изданието hortidaily.com. 

Как да приложим интегрирана растителна защита в оранжериите?

Поддържането на оптимална температура в оранжерията по време на зимата е скъпо, поради това може да направите няколко неща, за да избегнете загуба на топлина: 

1/ Огледайте оранжерията за наличието на дупки, през които може да излиза топлото. Обърнете внимание на вратите и вентилационните системи. 

2/ Ако оранжерията е от стъкло, сменете всички напуканите стъкла. 

3/ Добавете топлоизолация по стените навсякъде, където е възможно. Особено там, където най-малко огрява слънце. 

4/ Заложете на двойно стъкло и се убедете, че е налице удачно въздушно пространство между всеки слой. 

5/ Помислете за поставянето на топлинни завеси за растенията. Отоплението на нивото на почвата ускорява процеса на покълване с най-малко отделяне на топлина във въздуха. 

Редовно техническо обслужване 

Един от най-простите начини за поддържане на работоспособността на оранжерията е като се изпреварят всички проблеми, които потенциално може да възникнат при отоплителните системи. 

С времето тези системи стават по-малко ефективни, когато агрегатът не се обслужва добре. Например, когато топлообменникът се замърси. Затова проверете първо него. 

Проверете всички котли и горелки за ефективно горене. Наличието на много сажда означава, че системата не работи толкова добре, колкото може. Проблемите може да бъдат провокирани от запушена или неизправна горелка или от ниско съотношение на въздух/гориво. Използването на нискокачествено гориво в котлите произвежда повече сажда. 

Проверете самия котел

Сдобийте се с нови кондензационни котли, които имат по-добри характеристики, сравнено със старите системи.

Ако тази покупка излиза от бюджета ви, разгледайте възможността да добавите кондензатори/икономайзери в своите котли. Така ще повишите ефективността без да увеличавате експлоатационните разходи.

Редовно проверявайте и продухвайте въздух във системата и проверявайте нивото на налягане на водата. 

Боядисайте всички открити тръби. Ръждивите тръби излъчват с 10% по-малко топлина, отколкото пряснобоядисаните. 

Проверете изолацията от външната страна на тръбите. Редовно чистете перките на вентилатора. 

Отчитайте потребностите на растенията и времето

При понижаване на температурата в оранжерията растенията престават да се развиват. Това е лошо. Така и претоплянето не носи полза, а само води до безсмислена загуба на огромно количество енергия. Следователно - контролирайте температурата, като се ръководите от потребностите на конкретните култури и особеностите на вегетацията им до събирането на реколтата. 

Обърнете внимание на времето. Как то влияе на определени участъци от оранжерията. Направете слънцето част от отоплителната система.