Вероятно всички си спомняте 28 август, когато градушка връхлетя със страшна сила Пловдивско и неприятно изненада производители на плодове и зеленчуци в района. А още по-страшното беше, че причина за необработения градоносен облак бе забрана за стрелба с противоградови ракети заради планиран полет на военен самолет.

Слушайте в AgriПодкаст: Ще оправим ли БАБХ, ако я пратим на Луната?

Последваха разговори между министерствата на земеделието, на отбраната и на транспорта, за да се направят законодателни промени и този неприятен инцидент да не се повтаря. Дори се отпуснаха 3 млн. лв., за да бъдат компенсирани стопаните. 

Три месеца по-късно, на 29 ноември бе публикуван Проект на Инструкция за изменение и допълнение на Инструкция № 4 от 16.07.2010 г. за противоградовата защита в Република България, като важните моменти са няколко.

Намаляват се случаите, при които може да се прекрати работата на полигоните за борба с градушките. Предвижда се спирането на стрелбата по облаци да става, когато е необходимо да се обслужи редовен полет по разписание за пътнически превоз до/от гражданските летища за обществено ползване и то при условие че не може да бъде осигурен алтернативен маршрут. 

Регламентира се, че стрелбата се спира и за обслужване на полети в извънредно и аварийно състояние, медицински полети, полети за търсене и спасяване, полети за контрол на въздухоплаването при охрана на въздушното пространство, полети за пожарогасене.

От 30 на 20 минути се намалява времето, в което се ограничава въздухоплаването. Когато е необходимо да освободят исканото въздушно пространство, органите за обслужване на въздушното движение и военните контролни органи следва да го направят най-късно до 5 минути преди съгласуваното време за начало на противоградова дейност.

Останалите изменения може да видите ТУК, а ако имате възражения или предложения по проектодокумента, може да го направите до 29 декември.