Производството на мляко в Австралия ще удари 20-годишно дъно през следващия сезон. Това се дължи на ниските цени, които принуждават тамошните фермери да намаляват броя на животните в стадата си, прогнозира службата по земеделие на САЩ, позовавайки се на бюрото си в Канбера, пиши електронното издание agrimoney.com.
 
 
Според анализа освен ниските цени, другата причина за създалото се напрежение след австралийските млекопроизводители е продължителната суша.  
 
Прогнозата за 2017 г. е за 9,3 млн. тона, докато тазгодишното производство е 9, 5 млн. тона, като се очакваше да е 9,7 млн. тона. 
"Съществен спад в приходите беше отчетен във всички ферми през тази година именно поради по-малкото произведено мляко“, обясняват от бюрото. 
 
 
Експертите твърдят, че през последните години индустрията претърпя загуби заради метеорологичните условия и ниските цени на млякото в световен мащаб. 
 
„Въпреки че 60 процента от произведеното мляко в Австралия е за вътрешна консумация, световните процеси повлияха на местните фермери и те намалиха стадата си“, се казва в доклада на бюрото.  
 
Има индикации обаче за положителна тенденция, твърдят експертите, заради подобряването на метеорологичните условия в сравнение със средата на годината, а и през настоящия декември се очакват обилни валежи, които да помогнат за добрата паша на животните