Не е чак толкова тежко положението. Обиколихме лозята и лавандулата. Нямам чак такива поражения. Има счупени дървета. Колегите зърнопроизводители също не се оплакват, коментира фермерът Димитър Николов пред Агри.БГ.

В очакване на лавандуловата реколта

Николов отглежда 40 дка с лавандула в района на село Караново, което е едно от новозагорските села, пострадали от бурята вчера. 

„Засега лавандулата се развива добре. Ако обаче дъждовете продължат и по време на жътва, ще ни попречат да приберем реколтата“, опасява се производителят.

Той се надява дъждовете скоро да спрат, за да може лавандулата добре да изсъхне. 

„Очакваме да започнем да жънем в началото на месец юли. Тогава дестилериите вадят казаните и ние започваме да берем. Нямам проблеми с изкупуването, продавам на дестилерията в град Гурково“, обяснява Николов. 

По думите му тази година се очертава да е по-добра за разлика от миналата, когато лавандулата му е била нападната от горски насекоми. 

„Изпратихме проби за изследване в Института по розата и етерично-маслени култури в Казанлък, откъдето казаха, че трябва да пръскам. За първи път ми се случи нещо такова, а се занимавам с лавандула вече 20 години. Реколтата миналата година беше толкова слаба, че за един ден я обрахме“, жалва се новозагорецът. 

След като част от насажденията му изсъхват заради неприятелите, Николов изорава 20 дка. Той обаче не се отказва и вероятно след 4–5 години пак ги засади лавандула. 

„Най-големият проблем си остава липсата на работна ръка. Затова планирам да закупя комбайн за жътвата. Теренът го позволява. Или да взема под наем“, разсъждава Николов.

Останалите му насаждения в момента са на по 5–6 години. Проблем с кражби на лавандула няма, защото се краде предимно разсад. 

„Хората побесняха за разсад. В нашия район се сади много. Има бум на лавандулата, после ще има срив на цената като розите“, прогнозира фермерът.